Svečano otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

SUBOTICA – Međunarodni festival pozorišta za decu svečano je otvoren u Dečjem pozorištu u Subotici i trajaće do 24. septembra, a na repertoaru glavnog programa nalazi se 10 predstava ansambala iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Dečija radost i ljubav prema dobrim predstavama okupili su nas po 28. put u Subotici na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu. Prošle godine smo održali jedan sveden i skroman festival jer nas je pandemija razdvojila od naših prijatelja širom sveta koji su želeli da nas posete i pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima. Uprkos svim izazovima, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nađača umetnost i stiša dečiji osmeh“, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na otvaranju manifestacije.

Bakić je dodao i da je dragoceno što su tada velikom Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanje mnogih generacija u Srbiji, uručili najvišu nagradu festivala.

„To je bila poslednja prilika za takvu počast, jer nas je veliki umetnik napustio u februaru ove godine. Zato moramo istrajavati u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu i deci neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koje svet postavlja pred svakog od nas“, rekao je Bakić.

Nagrada “Mali princ” za životno delo dodeljena je reditelju i glumcu Jovanu Caranu i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Pri primanju priznanja, Caran je naveo da je pomalo zastrašujuće saznanje da je od tog trenutka u društvu velikih ljudi kao što je Jurkovski, Boris Goldovski, Lule Stanković, a da je još strašnije kada se seti da treba svoje radove da uporedi sa svim tim velikanima.

“Tu je i Hartig Šandor, koji je osnovao lutkarsko pozorište u kojem sam ja proveo radni vek, pa onda ispada da sam ja samo posledica te njegove lutkarske aktivnosti… Ali, imam i ja čime da se ravnam sa svima njima, a to je moja posvećenost ovom poslu i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dečijem teatru i umetnosti za decu”, rekao je Caran.

Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću, a nagradu je primila njegova saradnica Erika Janović.

“Ovo mi nije prvi put da sam u Srbiji, jer sam već dolazila u Beograd. Sada otkrivam predivan grad Suboticu. Bila sam veoma srećna kada sam videla kako ste nas dočekali na festivalu, sa decom koja pevaju i igraju. To bi bilo neobično u Francuskoj, a za mene je veoma posebno i dirljivo… Uzbuđena sam što ću otkrivati sve ove predstave koje stižu sa svih strana sveta”, rekla je članica žirija takmičarskog programa Sandrin Gratalup.

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici predstavom “Duhovi šume” teatra Cia Elder Kloster iz Brazila.

Ova lutkarska pozorišna predstava bez govora, ali sa uzbudljivom muzikom, predstavlja bića iz brazilskog folklora koja su odgovorna za prirodnu ravnotežu, kao i njihovu neumornu borbu sa nadolazećim svetom tehnologije.

“Pošto u predstavi nema govora, deca gledaju primere odnosa prema prirodi poput ostavljanja đubreta, korišćenja mobilnog telefona, oštećivanja drveća… Kroz te primere oni vide da možemo da se brinemo za prirodu i da moramo da budemo odgovorni. Mogu da budu intuitivni i da identifikuju ova dela sa onim što već rade njihovi roditelji, bake i deke”, istakao je autor predstave Elder Kloster.

Izvršna producentkinja predstave Žizel Semicek dodala je da deca najbolje reaguju na figure koje su iz našeg folklora.

“Vidimo i reakcije odraslih, pa mi je tako jedan otac rekao da je ovo upravo predstava za odrasle, jer smo svesni da radimo nešto loše sa planetom. Reakcije su dobre”, rekla je Semicek.

U okviru takmičarskog programa, drugog festivalskog dana publika je imala prilike da pogleda predstave “Aero” u izvođenju teatra Odivo iz Slovačke i “Oz” iz Mađarske.

Izložba Studentskih plakata otvorena je danas u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš“, dok je izložba u čast dobitnika “Malog princa” upriličena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.

Publika će danas u Dečjem pozorištu Subotica moći da pogleda i baletsku predstavu “Snežna kraljica” (van takmičarske konkurencije), dok je na repertoaru bioskopa Eurocinema film “Stela” reditelja Stevana Vujičića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar