Svetski dan dečije knjige: Čitanje bitno za oblikovanje umova budućnosti

BEOGRAD – Međunarodni dan knjige za decu, 2. april, ustanovljen na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, obeležava se danas širom sveta, a već 56. godina to je prilika da se glasnije pošalju poruke o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu.

U Srbiji obeležavanje Svetskog dan knjige za decu počelo je u petak u Dečijem odeljenju biblioteke Grada Beograda dodelom nagrada pobednicima literarno-likovnog konkursa „Mi idemo na deleke pute“, inspirisanog pesmom „Mali konjanik“ Jovana Jovanovića Zmaja (1803 – 1904).

Dečije odeljenje novosadske Gradske biblioteke danas zajedno sa bibliotekama širom Srbije i Republike Srpske pokreće treći ciklus poetsko-recitatorskog konkursa „Od deteta do poete“, uz onlajn mentorske programe, koji se završava u oktorbu u okviru Dečije nedelje.

Cilj konkursa je, kako navode, ohrabrivanje dece da razvijaju poetsko-govorni potencijal uz podršku dva on lajn profesionalna mentorska programa.

Bibliotekar Dečijeg odeljenja „Čika Jova Zmaj“ Violeta Đorđević navela je za Tanjug da je Svetski dan knjige za decu prilika da se glasnije nego inače poruči koliko je važno čitati i podržavati decu u kreativnom stvaranju.

Podsetila je da se Dan ove godine u Srbiji obeležava u znaku 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, po mišljenju mnogih književnih istoričara, osnivača srpske književnosti za decu.

Zmaj je bio i pokretač najstarijeg časopisa za decu „Neven“, pesnik koga je voleo i Nikola Tesla koji je prvi na engleski prevodio njegove pesme.

U cilju popularizacije čitanja, Biblioteka Grada Beograda pre 50 godina uvela je čitalačku značku za decu koja pročitaju najviše knjiga, a ima i one koja čitaju i 300 knjiga godišnje.
Najmlađi u Srbiji su 1997. godine dobili mogućnost da iskažu mišljenje o za njih napisanim knjigama i da najboljima dodele „Dositejevo pero“.

Taj veliki dečiji žiri sastavljen od nekoliko stotina đaka za najbolje je više puta do sada proglasio dela čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević.
Povodom Međunarodnog dana dečije knjige, u želji da svako dete ima pravo na njabolje priče, Vlada Švedske ustanovila je priznanje „Astrid Lindgren“ u čast autorke „Pipi Duga Čarapa“. Zovu je i malom Nobelovom nagradom, a njen novčani deo iznosi skoro pola miliona dolara.

Organizatori obeležavanja Međunarodnog dana dečije knjige, čiji je ove godine Grčka zemlja domaćin, a slogan „Ja sam knjiga, čitaj me“, navode da, iako se u školama vekovima učilo o važnosti čitanja, današnji dan služi za podizanje svesti o tome koliko je čitanje knjiga u eri društvenih mreža bitno u oblikovanju mladih umova budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar