Svetski dan knjige u Biblioteci Beograda

BEOGRAD – Povodom današnjeg „Svetsko dana knjige“ Biblioteka grada Beograda je pripremila niz aktivnosti koje će obradovati njene korisnike.

Iz razgovora sa direktorkom Jasminom Ninkov smo saznali da je organizovan program od 12 do 13 časova „Popustom do učlanjenja, kvizom do nagrade“ u kome može da učestvuje svaki posetilac koji se danas učlani sa popustom od 50 odsto i to mu daje pravo da učestvuje u kvizu i da osvoji nagradu.

Ko se javi da želi da učestvuje u kvizu treba da tačno odgovoir na tri od pet pitanja i onda može da bira knjigu – izdanje Biblioteke grAda Beograda, dve bioskopske karte za film „Pisma iz Venecije“ snimljenog prema romanu Henrija Džejmsa, besplatan onlajn kurs engleskog jezika i kurs obrade teksta koji članovima Biblioteke poklanja Biznis akademija.

Za svetski Dan knjige BGB je, prema rečima direktorke Ninkov, otvorila dve izložbe: jednu u Pozajmnom odeljenju „Knjige za decu i o deci – stara i retka srpska izdanja za decu od 1889 do 1944“, a u izlozima BGB i u Pozajmnom odeljenju izložbu „50 pišem 202 pamtim“ povoodm 50 godina od osnivanja Radio Beograda 202.

Izložba je, kazala je direktorka Tanjugu, zamišljena kao foto istorijat ove čuvene radio stanice koja i danas ostaje posebna i drugačija od ostalih.

Na pitanje koliko ogranaka ima BGB, Ninkov je kazala da ih je oko 65 ali da se broj menja zavisno od toga da li se neka obnavlja. Ninkov je otkrila da u fondu za pozajmljivanje ima oko dva miliona knjiga i da se čitanost nekih knjiga značajno povećava ako su dobile NIN-ovu ili Nobelovu nagradu.

Među mladima, kazala je Ninkov, vlada najveće interesovanje za knjige popularne psihologije i uopšte knjige za samopomoć.

Penzioneri, koji plaćaju samo 400 dinara člansku kartu, a oni preko 65 150 dinara, najviše traže romane Murakamija, nobelovaca Orhana Pamuka i Jo Mojea, a traženi su i krimi romani Jua Nesbea.

Dok smo razgovarali nekoliko članova se prijavilo da učestvuje u kvizu i oni koji su zaslužili nagradu najradije su tražili bioskopske karte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar