Svilajnac: U Prirodnjačkom centu u sredu geološka izložba

SVILAJNAC – U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu pripremljena je izložba pod nazivom „U kamenu svetlosti trag“, nastala saradnjom Prirodnjačkog centra, Austrijskog kulturng foruma Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izložba je organizovana povodom 150 godina saradnje Austrije i Srbije u oblasti geoloških istraživanja, a otvaranje će biti u sredu, 2.juna, saopšteno je danas iz Prirodnjačkog centra.

Autor izložbe je prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko geološkog fakulteta.

Izložba ima „dva putovanja“, prvo je vremoplov kroz 150 godina srpsko-austrijske saradnje u oblasti geoloških istraživanja, koja su već na samom početku doprineli izradi prve geološke karte Srbije.

Sve do danas, zajednička istraživanja srpskih i austrijskih geologa omogućili su bolje razumevanje geologije Alpa i Dinarida, objašnjavaju kustosi Prirodnjačkog centra.

Drugo putovanje počinje kada kamen isečemo u veoma tanke pločice.

Tada kamen „oživi“, postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu stene, ističu kustosi.

Navode da te „čudsne slike ne pružaju samo informacije o geologiji, takođe ih vredi posmatrati kao unikatna umetnička dela prirode“.

Planirano je da izložbu otvore Šarićeva, dr Adrijan Fajks iz Austrijskog kulturnog foruma i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar