Synergy festival: Manifestacija jezičkih i etničkih manjina

NOVI SAD – U Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz) je danas najavljen 4. Međunarodni pozorišni festival Synergy WTF, koji će u ovom teatru biti održan od 6. do 12. decembra pod sloganom „Stvarnost i priviđenje“.

Reč je o festivalu koji je nastao na platformi projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i zamišljen je kao pozorišna manifestacija jezičkih i etničkih manjina.

„Ove godine smo načinili tematski iskorak u odnosu na to da je festival samo smotra manjinskih teatara i selekcijom predstava se bavimo opštim problemima manjinskih i ugroženih grupa. Ponosni smo što smo kao Novosadsko pozorište deo projekta ‘Evropska prestonica kulture 2022’ i što ćemo tako dati udeo u profilisanju programa koji nas očekuju naredne godine“, rekao je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

Festival koji će naredne godine biti jubilarni realizuje se uz podršku Gradske uprave za kulturu u Novom Sadu.

„Synergy festival sadrži sve ono što inače činimo u promociji vrednosti grada jer je Novi Sad otvorena nacionalna sredina, a projekti koje realizujemo poklapaju se sa nacionalnim standardima evropskih kulturnih politika. Želja nam je da trasiramo put i za ostale umetničke projekte kako bismo sledeće godine opravdali poverenje dodeljeno uz titulu prestonice kulture“, izjavio je Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu u Novom Sadu.

Festival manjinskih tuatara bio je predviđen još 2016. u aplikacionom dokumentu prilikom kandidature Novog Sada za evropsku kulturnu prestonicu.

„Projekat je ocenjen kao najznačajniji u dokumentu koji smo podneli uz kandidaturu jer promoviše vrednosti Evropske unije, multikulturalnost, interkulturalni dijalog i afirmiše manjinsko stvaralaštvo, a to je upravo i neodvojivi deo identiteta našeg grada“, istakao je Lazar Jovanov, predstavnik Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Inače, na inicijativu Novosadskog pozorišta je pre dve godine osnovana i Međunarodna asocijacija manjinskih tuatara, pa će u okviru festival biti održana i skupština Asocijacije čije je sedište u Novom Sadu.

To je i primer konkretnog doprinosa i uticaja projekta „Evropska prestonica kulture“ na nacionalnu kulturnu politiku, koji obezbeđuje i samoodrživost Synergy festivala, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program.

Na ovogodišnjem Synergy festivalu biće prikazano sedam predstava u izvedbi šest manjinskih pozorišta iz Rumunije, Nemačke, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Ulaznice se neće prodavati već će umesto toga posetioci donirati novac, a prikupjenja sredstva su namenjena za pomoć ugroženim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar