Tamara Jokić i Sara Koreja održale koncerte sinoć na Kolarcu

BEOGRAD – Tamara Jokić iz Srbije i Sara Koreja iz Portugala održale su dva odvojena koncerta sinoć na istoj pozornici Kolarčeve zadužbine, u okviru 23. izdanja Guitar Art festivala (GAF) na veliko oduševljenje publike koja voli fado i umetnost flamenka.

Bile su to dve zasebne muzičke celine, dva poglavlja, univerzuma i fragmenta, dve jedinstvene pevačice koje dele scenu Kolarca putem jedne bogate muzičke večeri koja je namenjena pravim ljubiteljima tradicionalnog portugalskog i španskog zvuka.

Dvostruki muzički program svečano je otvorila ambasadorka Portugala u Srbiji Marija Viržinija Mendes da Silva Pina rečima da je “divno biti u punoj sali Kolarca sa divnom muzikom”.

“Imate sjajnu pevačicu Tamaru Jokić, imala sam prilike da je gledam, zaista je čudesna. Ove večeri ćete slušati portugalski i španski jezik kroz muziku”, istakla je ambasadorka Portugala i zahvalila se osnivaču GAF-a Bošku Radojkoviću koji je omogućio ovaj program i njihovo gostovanje.

“Sara Koreja predstavlja apsolutno najbolji fado njene generacije koji postoji. Mlada je krenula da se bavi pevanjem, odmah je počela da osvaja nagrade i nikada u tome nije stala i dan danas. Prvi put je u Beogradu, nadam se da će vam se dopasti njena muzika. Želim vam prijatno i lepo muzičko veče kakvo nam je svima potrebno nakon pandemije”, poručila je Mendes da Silva Pina.

Muzičko putovanje od Lisabona do Sevilje kao višeslojni koncert fado i flamenko muzike krenuo je sa Tamarom Jokić, zaduženu za flamenko i pravi intimni spektakl koji je priredila ove noći.

Ona je promovisala svoj novi album “Transibérica”, objavljen za portugalski ogranak “Sony Music SME Iberia”, kao spoj španske i portugalske muzike pod supervizijom proslavljenog gitariste Havijera Limona čiji ansambl sastavljen od srpskih muzičara je i pratio Tamarin nastup.

Jokić je izrazila zadovoljstvo i sreću što se nalazi na ovoj pozornici i što je spojila na bini omiljene kolege umetnike.

Onda se nadovezao upravo španski gitarista Limon i pohvalio Tamaru Jokić da je bio “u šoku kada ju je sreo prvi put”, što je izazvalo smeh i bodrenje u rasprodatoj sali Kolarca.

“Videli smo se u Bostonu, ona je studirala na Berkliju. Priznajem, tokom svoje karijere sam radio sa zaista ogromnim brojem muzičara, prvenstveno žena, ali nikad nisam čuo tako predivan glas kao kod vaše Tamare. Srećni ste što je imate, ona poseduje jedan od najlepših vokala ikada”, nadahnuto je govorio Limon o srpskoj pevačici koja uveliko gradi karijeru u Portugalu.

Tamara Jokić je prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižnu portugalsku kuću “Sony Music”, za vreme pandemije korona virusa, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala.

Kako je objasnila, album “Transiberica” je precizno podeljen – pet pesama na španskom i pet pesama na portugalskom jeziku, od kojih su neki tekstovi i poezija slavnog pisca Federika Garsije Lorke, o kome je pričala na koncertu i pevala numere inspirisane njegovim opusom.

“Živela sam u Granadi, zaljubila sam se u božanstvenu Andaluziju i želela sam da tu ljubav pretočim u pesme, ali nisam znala kako. Onda mi je Limon predložio da uzmemo odlomke od Lorke, jer je on poznati Granađanin i njegove poeme jedino mogu dočarati svu lepotu Andaluzije”, objasnila je Jokić.

Srpska umetnica je često komunicirala sa publikom, želeći da joj detaljno približi kompozicije sa svog projekta, tako da poneki stihovi govore o nečemu neizlečivom, bilo da je u pitanju ljubav, bol ili nešto treće, a neke pesme pripovedaju kako je to “kada se setimo nečeg što je prošlo, i ne možemo više ništa promeniti, niti vratiti vreme, te možda dolazi do preispitivanja i kajanja”.

Više od sat vremena Tamara Jokić kao da je strana muzičarka, svojim sjajnim vokalom je vodila publiku kroz svoj univerzum zajedno sa Limonom koji ima čak 10 “Gremi” nagrada i radio je sa velikim imenima: Pako de Lusija, Mariza, Konča Buika, Mala Rodriges, Nela Rohas.

Na samom kraju druženja, samo Limon i Tamara su izveli srpsku pesmu “Kafu mi draga ispeci” Predraga Cuneta Gojkovića. Limon je naveo da je prvi put u Beogradu i da će naredni album sa Tamarom imati upravo naziv “Belgrado”, gde će snimiti i ovu kompoziciju.

Koliko god je često Tamara imala obraćanje publici, toliko Sara Koreja nije ni najmanje, odnosno, osim par rečenica, smatrala je očigledno da je na koncertu muzika sasvim dovoljna.

“Hvala vam što ste došli, nadam se da će vam biti prijatno na koncertu. Fado predstavlja moju dušu, koju ćete večeras osetiti i slušati. Mnogo se radujem što sam došla kod vas. Pevaću vam svoj prvi i poslednji, najsvežiji album”, bila je kratka Koreja i pevala pravi fado zbog kojeg je srpska publika zavolela i slavnu umetnicu Marizu, koja je imala osam koncerata u beogradskom Sava centru.

Domaći ljubitelji fado muzike su često svojevremeno gledali svako gostovanje bivše grupe “Madredeus”, a kasnije su išli na solo koncerte pevačice ovog sastava – Tereze Salgueiro, a upoznali su se i sa nastupom portugalske fado muzičarke Dulše Pontes, upravo na Guitar Art festu.

Prvi album portugalske fado princeze kako je mediji zovu – “Sara Correia” (Universal Music Portugal) tokom 2019. je doneo Sari dve nominacije na prvom izdanju festivala “Play-Portuguese Music Awards”, ali i nagradu “Revelation” Radio Festivala:

Takođe, priznanje joj je obezbedilo više od 30 koncerata u Španiji, Južnoj Koreji, Norveškoj, Italiji i Austriji, dok je 2020. godine nastupala u Indiji, Belgiji, Holandiji i Čileu.

Sarin drugi album „Do Coracao“ (2020) dobio je jednu nominaciju na Play Festivalu u kategoriji Najbolji fado album 2021. godine.

Sara Koreja sve vreme se mrštila dok je pevala, proživljavala je sve muke i patnje koje ti tekstovi donose, gde se ljudi uzdignu u odnosu na probleme koji ih opsedaju.

Ona voli često da glumi, bude pomalo teatralna, voli da zapleše i poziva publiku da ustane i zaigra u ritmu njenih pesama, koje su uglavnom kraće, efektne, i bučne, prolete kao atraktivan video spot.

Jasno je koliko se unosi u fado, postane neko drugi, maksimalno je predana emocijama koje ta muzika nosi, oduzima, a opet je i lekovita koliko nju ispunjava, uživa da animira publiku i da pleše.

Pred kraj drugog koncerta, neočekivano na scenu ponovo dolazi Tamara Jokić i peva u duetu sa Sarom. Obe su stvorile snažnu hemiju, ali i nežnost, jer su se stalno grlile pri susretu na bini.

Tako su dve muzičke dame ove večeri odvele publiku na daleka putovanja i nepregledna prostranstva od skoro puna tri sata i prikazale im svoju dušu putem čarobnosti svojih glasova u svetu fado umetnosti i flamenka.

Guitar Art fest će biti zatvoren sutra veče u Mts Dvorani koncertom Miroslava Tadića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar