Tatjana Tatić i Miloš Isailović dobitnici nagrada UBUS-a

BEOGRAD – Baletski umetnici Tatjana Tatić i Miloš Isailović dobitnici su nagrada Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), saopštilo je to Udruženje.

Umetnici koji su premijerno ostvarili uloge u predstavama iz oblasti umetničke igre u Srbiji tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrada “Nataša Bošković” i “Smiljana Mandukić”.

Nagrada “Nataša Bošković” za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, pripala je Tatjani Tatić, prvoj solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ulogu Tatjane u baletu “Evgenije Onjegin” u koreografiji Lidije Pilipenko.

Žiri je obrazložio da je laureatkinja posle niza uloga iz klasičnog repertoara prvi put igrala u ovako zahtevnoj dramskoj roli.

“Ulogu je gradila posredno, nenametljivo, nijansirajući je od mladalačke poletnosti do ozbiljnosti i dramske izražajnosti koju ova uloga nudi, formirajući na taj način upečatljiv karakter junakinje”, naveo je žiri.

Nagrada “Smiljana Mandukić” za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, ove godine dodeljena je Milošu Isailoviću, za ostvarenu ulogu u plesnom komadu “Izgubljeni pejzaži”, Bitef dens kompanije, u koreografiji Dunje Jocić.

Žiri u obrazloženju ističe da “njegova virtuoznost, agilnost, vladanje telom i prostorom, kao i izuzetna muzikalnost ostavljaju duboki utisak na gledaoca. Miloš igra svakim mišićem, tetivom i zglobom, a sve to u savršenom skladu i sa lakoćom neprikosnovenog talenta”.

Članovi žirija koje je odredilo Predsedništvo UBUS-a, bili su prvaci Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović, Dalija Imanić-Savić i Konstantin Tešea za nagradu “Nataša Bošković”.

Koreograf Isidora Stanišić, solista baleta NP Ivana Savić Jacić i solista baleta Pozorišta na Terazijama Nemanja Naumoski odlučivali su o dobitniku nagrade “Smiljana Mandukić”.

UBUS kao jedino reprezentativno udruženje u oblasti umetničke igre dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima – koreografima, igračima, pedagozima.

Povodom dana rođenja istaknutog domaćeg koreografa Dimitrija Parlića (23. oktobar), UBUS tradicionalno u ovo doba godine objavljuje imena nagrađenih za doprinos umetničkoj igri Srbije.

Priznanje “Dimitrije Parlić” i Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru dodeljuju se sledeće godine.

Laureatkinja Tatjana Tatić završila je Osnovnu baletsku školu upravo naziva „Dimitrije Parlić“ u Pančevu, diplomirala je 2013. u Baletskoj školi „Lujo Davičo“ u Beogradu.

Iste godine stupa u ansambl Baleta NP u Beogradu, a od 2016. igra značajne solističke uloge u baletima: „Kopelija“, „Don Kihot“, „Uspavana lepotica“, Krcko Orašćić“, „Labudovo jezero“.

Od 2019. godine angažovana je u trupi čuvenog Sergeja Polunjina sa gostovanjima u Srbiji, Italiji, Izraelu, Rusiji, Velikoj Britaniji.

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a uručenje će biti naknadno objavljeno u skladu sa epidemiološkom situacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar