Tri koncerta u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda

BEOGRAD – Tri koncerta klasične muzike ponedeljkom biće održana tokom aprila u okviru ciklusa „Koncerti u Galeriji” u prostoru Galerije Artget Kulturnog centra Beograda, javila je ta ustanova.
Prvi ponedeljak ovog meseca, 5. aprila rezervisan je za mlade muzičarke, članice dua “Bliš” – violinistkinju Bojanu Đolović i pijanistkinju Milicu Predolac.
Umetnice trenutno završavaju specijalističke studije kamerne muzike na Akademiji “Scuola di Musica di Fiesole” u Firenci.
Sastav “Bliš” je pokretač festivala kamerne muzike koji je prvi put održan u Nišu, i sledeći put u Gornjem Milanovcu.
Violina i klavir će izvesti dela Arva Perta, Peterisa Vasksa i Maksa Rihtera, što predstavlja kamernu muziku koju karakteriše jasnoća izraza i jednostavnost.

Multimedijalna autorka i pijanistkinja Maja Grinal, predstaviće 12. aprila svoj projekat “Survivers” u kome se bavi problemima deteta u disfunkcionalnoj porodici, njegovim herojskim preživljavanjem.
Muzičku osnovu za ovu poetsku dramu čine dela Dmitrija Šostakoviča (tri segmenta iz opera “Ledi Magbet Mcenskog okruga” u aranžmanu za klavir, K. Maganini), kao i dve autorske kompozicije Maje Grinalt i Dejana Škopelje.
Saradnici na ovom projektu su Spomenka Milić, Dejan Škopelja, Biljana Milin i Ljiljana Jakšić.
Poslednji koncert zakazan je za 26. april što je istovremeno prilika da se proslavi jubilej – 20 godina od prvog koncerta pod nazivom “Odabrani za odabrane” koji je održan 10. februara 2001. u Likovnoj galeriji KCB.
Pod ovim imenom je nastupilo više od 100 mladih muzičara – pijanista, solo pevača, gudača.
Osnivač i selektor programa Odabranih je pijanista Vladimir Stojnić, samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu.
Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa Covid-19, a broj mesta za besplatne koncerte u Galeriji Artget je ograničen, tako da iz ove ustanove preporučuju da se publika prethodno javi KCB-u i rezerviše svoja mesta.
Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuje događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu KCB nekoliko dana nakon koncerta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar