Tribina posvećena Meši Selimoviću održana onlajn

BEOGRAD – Ciklus digitalnih sajamskih tribina „Otklon od distance“ danas je otvoren temom “Književni amarkord: Derviš i Tvrđava, bioskop i knjižare – stotinu i deset godina od rođenja Meše Selimovića” i mogao se pratiti onlajn putem Fejsbuk stranice Beogradskog sajma.

Razgovor o savremenoj ilustraciji lika i dela pisca antologijskih romana „Derviš i smrt“, „Tvrđava“, “Ostrvo” vodio je književnik Muharem Bazdulj sa filmskim rediteljem Vlastimirom Sudarom i urednicom izdavačke kuće Vulkan Marijom Radić.

Sudar radi film “Derviš tvrđava” u poodmakloj fazi razvoja, a Bazdulj je istakao da je taj film dobio podršku Filmskog centra Srbije na redovnom konkursu, i da je zanimljivo kako jedan reditelj sa filmskog aspekta gleda na dela Meše Selimovića.

Sudar kaže d aje to priča o čoveku koji se buni protiv vlasti, onda uspeva da smeni tu vlast, ne bi li i sam postao vlast, a onda se drugi bune protiv njega dok je na vlasti.

Autor filmske adaptacije koja spaja dva dela Selimovića – “Tvrđava” i “Derviš i smrt”.

“Rado bih se posvetio knjizi o njemu, koja možda i bude napisana, a za sada se bavim filmom o njemu, odnosno posveti o velikom piscu, što će na kraju biti zapravo moj omaž o njemu i tim delima, a ne čista dramatizacija dva romana”, objasnio je Sudar.

“Selimović se i dan danas čita kao da je tu, sve je tako aktuelno, veoma se razumeo u život“, ocenila je urednica kuće “Vulkan”, koja je u luksuznom izdanju objavila sabrana dela Selimovića.

Tokom dva dana u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog Sajma biće održano ukupno osam razgovora – tribina u kojima će učestvovati istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

Sve se može direktno pratiti preko zvaničnog Fejsbuk profila Sajma knjiga, a tribine se zatimmogu naći na sajamskom YouTube kanalu i biće dostupne publici preko linkova na mnogim sajtovima.

U subotu će biti tribina takođe iz ciklusa “Književni amarkord”, posvećena još jednom velikom piscu: “A ko je pojeo skakavce – 90 godina od rođenja Borislava Pekića”, gde će govoriti pozorišni reditelj Nebojša Bradić, urednik Gojko Božović i Slobodan Vladušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar