Trivan: Službeni glasnik podržao Gatalicu

BEOGRAD – Direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan rekla je danas da je ta izdavačka kuća podržala odluku pisca Aleksandra Gatalice da njegov novi roman „Dvadeset peti sat“ ne bude u takmičenju za NIN-ovu nagradu.

„Ima punu podršku da više ne aplicira na mestu na kome je na izvestan način diskriminisan“, rekla je Trivan odgovarajući na novinarsko pitanje o Gataličinoj odluci, na konferenciji za novinare povodom knjige „Trans Balkan“ autora Aleksandra Crnogorca.

Trivan je podsetila da je Gatalica bio dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat“ (2012), dok njegova prethodna knjiga „Poslednji argonaut“ (2018) i pored kandidature Službenog glasnika nije ušao ni u najširi izbor, iako je „za to potrebno samo da ispunite formu romana“.

„Šta je uzrok tome da on bude na takav način kažnjen, ne znam“, rekla je Trivan.

Prema njenim rečima, Gatalica je prethodno o svojoj odluci pitao za saglasnost Službeni glasnik, kao svog izdavača, jer je bio „izrazio sumnje u kredibilitet žirija i načina na koji se odlučuje“.

Gatalica je nedavno saopštio da je sastav NIN-ovog žirija u kome su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, u „više navrata ocenio kao nekompetentan“.

Pisac je naveo da ne vidi mogućnost da im novi roman ponudi „na čitanje u ovim uslovima“.

„Dvadeset peti sat“ je nedavno objavljeni deveti roman Gatalice, koji je sa svakim od prethodnih osam bio u NIN-ovoj konkurenciji još od 1995, dva puta je bio u najužem izboru 1995. i 2008. godine, da bi nagradu dobio za „Veliki rat“.

„Nadam se boljim vremenima za srpsku književnost i za NIN-ovu nagradu. Nadam se da će roman ‘Dvadeset peti sat’ naći svoje čitaoce i bez preporuke ove nagrade“, zaključio je Gatalica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar