Trivan: Trans Balkan među najvažnijim izdanjima Službenog

BEOGRAD – Fotomonografija „Trans Balkan“ autora Aleksandra Crnogorca, sa sto portreta i intervjua trans osoba iz 11 zemalja regiona, jedna je od najvažnijih knjiga koje je izdao Službeni glasnik, izjavila je danas direktorka te kuće Jelena Trivan.

„Posao državnih izdavačkih kuća je da se bave važnim društvenim temama, privatnih kuća da se bave profitom. Stoga nemoj da vas čudi što ćete na policama upravo Službenog glasnika naći ‘Trans Balkan'“, rekla je Trivan na konferenciji za novinare povodom izlaska „Trans Balkana“.

Pošto je bilo „mnogo pitanja da li je knjiga mnogo alternativna za jednu ozbiljnu državnu kuću“, Trivan je rekla da je njihova obaveza da govore „o društvenim temama koje su marginalizovane i koje su na izvestan način tabu“.

„Ovo nije knjiga koja se bavi fenomenom transrodnosti, njegovim uzrocima, zakonskim rešenjima. To je fotomonografija koja će najobičnijem građaninu pokazati kako trans osobe žive na Balkanu. A problemi su svima zajednički“, naglasila je Trivan.

Konferenciji je prisustvovala i jedna od trans osoba iz monografije Nora Janković, koja je rekla da je Crnogorac svojom knjigom pružio prostor trans osobama da daju „svoju poruku, svojim rečima, i to je strašno bitno“.

Crnogorac je istakao da mu je glavna motivacija tokom trogodišnjeg rada na projektu bila da podigne vidljivost trans osoba na našem prostoru, koja je doskora bila skoro nepostojeća i da dobiju priiku da direktno komuniciraju sa publikom.

„Bitno je da sami obrađujemo svoje teme i strašno sam zahvalan Službenom glasniku i Jeleni, i mislim da će ovo ostati kao vrlo vredan dokumenat. Bilo koja trans osoba će moći da nađe u biblioteci knjigu koja je posvećena transrodnosti“, naglasio je autor.

Crnogorac se bavi dokumentarnom i komercijalnom fotografijom više od dvadeset godina, diplomirao je političke nauke i međunarodne odnose na Univerzitetu Južne Kalifornije, a magistrirao na Kings koledžu u Londonu.

Kao autora posebno ga zanimaju prava etničkih, verskih i drugih manjina i način na koji ih društvo posmatra i tretira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar