Trumbetaš Petrović: Koncert „Viva Mocart“ 23. januara u NP

BEOGRAD – Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović jedan je od protagonista koncerta „Magična muzika“ u izvođenju solista i orkestra nacionalnog teatra koji je zakazan za sutra uveče na Velikoj sceni NP, a za Tanjug kaže da će publika sledeći susret sa operom imati 23. januara u programu „Viva Mocart“ u NP.

Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Ivane Dragutinović Maričić, osim Trumbetaš Petrović „Magičnu muziku“ će oživeti Dejan Maksimović, Aleksandra Stamenković, Željka Zđelar, Nataša Jović Trivić, Sofija Pižurica, Jadranka Jovanović, Vuk Matić, Dragoljub Bajić, Dragutin Matić.

Koncert će započeti Bramsovom „Mađarskom igrom br 5“ i Dvoržakovom „Rusalkom“ u izvođenju Ansambla horni, a nastaviće se popularnim arijama i duetima iz opera „Ljubavni napitak“, „Đani Skiki“, „Karmen“, „Hofmanove priče“, „Adrijana Lekuvrer“, „Čarobna frula“, „Vesela udovica“, „Porgi i Bes“, „Seviljski berberin“, Travijata“ i napolitanskim pesmama…

Orkestar vodi zamenik koncert-majstora Dina Bobić.

Trumbetaš Petrović napominje da u vreme globalnog medicinskog izazova kakav je pandemija virusa covid 19, Opera Narodnog pozorišta uspeva da pronađe okvir za nastup pevača i susret sa publikom uživo.

„Napravili smo program koji podrazumeva manji sastav orkestra i generalno manji broj ljudi na sceni. Pevači i članovi orkestra zaduženi za duvačke istrumente spadaju u najrizičniju grupu. Imamo nove aranžmane već poznatih numera iz repertora Opere Narodnog pozorišta koji su prilagođeni izvođenju manjeg broja ljudi“, kazala je Trumbetaš Petrović.

Specijalan deo koncerta pripašće hornistima iz orkestra Narodnog pozorišta koji su spremili posebne aranžmane za solo tačke.

„Verujem da će publika uživati u tom izuzetnom iznenađenju“ kaže Trumbetaš Petrović.

Direktorka Opere NP najavljuje za 23. januar koncert „Viva Mocart“ takođe na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

„Potrudili smo se osmislimo nešto novo…Nešto što se nije čulo na sceni Narodnog pozorišta. Na tom koncertu publika neće čuti samo Mocartove note već i dela Hendla, Gluka, Kerubinija…Takođe, reč je o novim aranžmanima koji podrazumevaju manje protagonista na sceni“, kaže Trumbetaš Petrović.

U okolnostima kovid krize, prema njenim rečima, jako je teško planirati premijere Opere Narodnog pozorišta.

„Prošle godine smo omali plan za 2021. godinu, ali sada sve zavisi od trajanja pandemije. Između ostalog u godini Verdija smo želeli da obnovimo neke opere slavnog kompozitora na sceni Narodnog pozorišta, kao što su „Bal pod maskama“ ili „Don Karlos“. U planu nam je bilo i postavljanje Belinijeve opere „Romeo i Julija“ i nekih dečijih opera, ali veoma je teško organizovati probe opere u sadašnjim epidemiološkim uslovima“, kazala je Trumbetaš Petrović i izrazila nadu da će se u toku ove godine obnoviti opere „Đani Skaki“ i „Čarobna frula“.

Cenjena operska pevačica i je i sama nedavno prošla kroz iskustvo zaražavanja virusom kovid 19 i nakon nekoliko nedelja borbe sa bolešću danas ima samo povremenu malaksalost.

„Verovala sam da imam jak imunitet i da će me covid 19 zaobići na osnovu ličnih zdravstvenih izazova sa kojima sam se uspešno nosila u životu. U toku leta dolazeći u pozorište na posao kazala sam, „kroz šalu“ kolegama iz obezbeđenja da mi konačno izmere tu temperaturu iznad 37, pa da idem kući malo da se odmorim. Privukla sam zarazu, ali sam prošla bez temperature sa bolovima u leđima i jednom serijom antibiotika. sada povremenao osećam blagu malaksalost, ali to je sve“, kazala je Trumbetaš Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar