U Arhivu Jugoslavije izložba o Aleksandru Karađorđeviću

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Arhivu Jugoslavije izložbu arhivskih dokumenata „Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države“, upriličenu povodom 69 godina od osnivanja te ustanove.

„Četvorogodišnji period, ovde predstavljen, umnogome je odredio putanju našeg naroda i naših zemalja, kao i mnoge buduće zaplete i tragične rasplete“, rekao je ministar.

Vukosavljević je izrazio bojazan da većina anketiranih na ulici na pitanje na koga prvo pomislite kada čujete reč Jugoslavija, ne bi pomenula „ime junačkog vladara koji je taj državni projekat ostvario na besprimernom požrtvovanju srpske vojske i naroda, kralja što je, docnije, stradao kao žrtva ljutih neprijatelja i Srbije i Jugoslavije“.

„Bojim se da bi većina prvo pomenula onoga koji je u Prvom svetskom ratu bio odlikovani vojnik austrougarske kaznene ekspedicije na Srbiju, u redovima takozvane zagrebačke vražje divizije i za koga se ispostavilo da je Srbe preveo žedne preko vode, mada su bili ubedljiva većina i u pokretu kojim je u Drugom svetskom ratu komandovao negdašnji autrougarski vodnik“, rekao je ministar.

Drugim rečima, dodao je on, u svesti nezanemarljivog broja današnjih stanovnika naše zemlje i dalje je pozitivnija asocijacija na Titovu nego na Aleksandrovu Jugoslaviju.

Vukosavljević je primetio da je Komunistička partija, još za vreme trajanja Kraljevine, lik Kralja ujedinitelja izobličila kao lik krajnjeg negativca, maltene kao protofašistu, mada je od fašističke ruke i stradao.

„Od svih takvih ideoloških obmana i podmetanja, istorijska nauka se brani dokumentima, činjenicama, kritikom izvora. Otuda je građa koju čuva i daje na korišćenje Arhiv Jugosolavije nezamenljiv oslonac za stvaranje potpunije i utemeljenije slike o periodu koji je doveo do držvnog projekta što nas je previše koštao i danas uzburkava duhove“, istakao Vukosavljević.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić osvrnuo se na rezultate ostvarene u proteklih godinu dana i dodao da su izložbom „Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države“ nastojali da prikažu okolnosti koje su uticale na stvaranje jugoslovenske države.

„Na istoričarima nije da sude da li je nešto trebalo raditi ili ne. Na istoričarima je da kažu kako je ta država nastala, kakva je bila i prikažu period njenog trajanja. Ulogu Aleksandra i drugih ličnosti koje su obležile postojanje Prve Jugoslavije, kao i ulogu Josipa Broza i postojanje Druge Jugoslavije, daleko smo od toga da istoriografski možemo osvetliti“, rekao je Terzić.

Autor izložbe i kataloga je Mitar Todorović, a predgovor je napisala prof. dr Mira Radojević.

Postavka obuhvata fotografije, istorijske karte, telegrame, proklamacije i deklaracije, memorandume, zapovesti i službene zabeleške, napise iz tadašnje srpske i inostrane štampe, sećanja savremenika, komentare istoriografa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar