U atmosferu Mikser festivala publiku uveo Bora Dugić

BARAJEVO – Multimedijalni festival Mikser pod sloganom “Zagrljaj” počeo je u sredu u etno kompleksu Zornića kuća u naselju Baćevac u okolini Barajeva, saopštila je direkcija festivala.

Manifestacija je otvorena svečanim govorom Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti građana, Milane Rikanović, direktorke Kancelarije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women Srbija, kao i Džona Kenedija Mosotija u ime UNFPA.

Okupljenu publiku u atmosferu Mikser Festivala uveo je Bora Dugić, legenda srpske tradicionalne muzike, a za njim 90-godišnja Rosvita Topolac, po profesiji profesorka matematike i fizike, a po opredeljenju i talentu virtuoz na harmonici.

Čuveni festival na novoj lokaciji u Zornića kuća, na putu između Kosmaja i Lipovačke šume, tradicionalno okuplja najrazličitije društvene aktere, generacije, stručnjake, kao i umetnike najrazličitijih pravaca, od likovne scene i dizajna, preko teatra, muzike do filmskih stvaralaca.

Konferencijski program počeo je razgovorom o poziciji starijih sugrađana, potencijalima i načinima za međugeneracijsku saradnju.

Na panelu “Zelena Agenda za Balkan” bilo je reči o mapi puta Srbije ka standardima Evropske Unije i kako bi trebalo da izgledaju prednosti u kojima će građani uživati njihovom primenom.

Tribina “Cirkularna ekonomija za lokalni razvoj” predstavio je mogućnosti srpske privrede da ostvari prednost u tranziciji od linearne ka kružnoj ekonomiji i tako podstakne razvoj manjih, lokalnih sredina.

Diskusija “Zamajac za održivi biznis” pokušala je da odgovori na više nedoumica, između ostalog – da li je godina velike pauze izazvane pandemijom, bila lekcija za sve sektore društva kako bi promenili načine upotrebe ograničenih resursa, proizvodnje i upotrebe predmeta.

Sledeći panel “Novi život za održiva pakovanja” okupio je predstavnike velikih kompanija koji su prezentovali mogućnosti Srbije da se približi standardima evropskih zemalja.

“Kad budeš bila spremna” okupio je paneliste oko jedne od gorućih domaćih i tema regiona i sveta: odnos javnosti i medija prema žrtvama seksualnog nasilja koje su se ohrabrile da javno progovore.

„Telo pamti nasilje i traume, bez obzira na to kad su se dogodile. Treba da prepoznamo kad nasilje počinje i da sprečimo posledice koje ono može da izazove”, reči su novinarke Jovane Gligorijević.

“Ovog trenutka postoje žrtve koje nisu ni svesne da će biti žrtve, a to je tema o kojoj mi treba da pričamo i da njome obrazujemo decu u skolama. Ženama nisu potrebni džentlmeni i vitezovi, trebaju im saveznici koji čekaju na njihov pristanak”, objasnila je Gligorijević.

“Show must go on” bio je naziv panela sa predstavnicima vodećih muzičkih industrija koje deluju na prostoru Srbije i regiona, gde je tema budućnost muzičke industrije iz perspektive stečenog iskustva tokom pandmeije.

Stigli su i laureati umetničkog konkursa “Black Box” i krenuli u potragu za otpadom u okolini Zornića kuće, kako bi iskoristili potencijal odbačenih sirovina za stvaranje novih alata za život u prirodi.

Otvorena je izložba “Kad je svet stao, one nisu”, a u ambijent imanja Zornića postavljena je i druga izložba “Ljuljaške”.

Alternativni rok bend “Daze” kao ilustracija mladalačkog nadahnuća zatvorio je svojim koncertom prvi dan Miksera na bini „Open Air“.

Drugi dan festivala danas se nastavlja konferencijskim programom koji će se baviti srećnijim gradovima, upravljanjem urbanim vodama, prilagođenosti gradova potrebama svih društvenih grupa, budućnosti održivog dizajna i umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar