U Baru predstava o borbi za ženske ideale

BAR – Predstava „Don Kihot“ koja govori o borbi za ženske ideale održana je sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru, u okviru 32. festivala „Barski ljetopis“.

U predstavi igra sedam mladih glumica, među kojima je i Branka Femić Šćekić koja je za Tanjug rekla da je cilj bio da naprave priču o borbi za ženske ideale.

„Želeli smo da preispitamo društvene anomalije u kontekstu položaja žene u Crnoj Gori, ali i da preispitamo prostor otkrivanja i borbe za ideale bilo kog čoveka“, navela je ona.

Dodala je da je premijera predstave izvedena 20. jula i da su je spremale oko dva meseca.

Ovogodišnji, 32. „Barski ljetopis“ počeo je 30. juna i trajaće do 18. avgusta, a prema rečima direktorke tog festivala Ksenije Popović obuhvata pozorišni, muzički, književni, likovni, filmski i prateći program posvećen deci i omladini.

Navela je da je na čelu „Barskog ljetopisa“ od njegovog 30. izdanja i dodala da je od tada uvedena novina – zimske scene.

„Veoma smo zadovoljni brojem posetilaca, pogotovo imajući u vidu da je taj broj u prethodnih nekoliko godina bio opao. Zaista smo uložili veliki napor da premostimo jaz koji se stvorio između publike i kulturnih sadržaja i ponudimo nešto što će publici da bude zanimljivo i atraktivno, ali i visokog kvaliteta“, rekla je Popović.

Navela je da su prvo fokus stavili na pozorište i poboljšavanje pozorišnog segmenta koji je bio prepoznat kao najslabiji.

„Nakon toga smo se posvetili muzičkom programu jer su to ipak dva segmenta koja publiku najviše zanimaju i privlače najveći broj posetilaca, a onda smo polako počeli da preusmeravamo i druge sadržaje na način da budu što prijemčiviji i atraktivniji za publiku“, dodala je Popović.

Predstava „Don Kihot“ je koprodukcijsko ostvarenje „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Andraša Urbana koji je iz Servantesovog romana uzeo srž i preslikao je u društveno političke okolnosti današnjice, ukazujući na mnoge probleme među kojima se ističe položaj žena u društvu.

Na scenu je postavio bubnjeve, klavir i mikrofone što nagoveštava glasan obračun sa vetrenjačama odnosno tradicijom, običajima i društvenim normama.

Songove koji čine polovinu predstave potpisuje kompozitorka Irena Popović Dragović, a glumačka postavka je isključivo ženska i, osim Branke Femić Šćekić, čine je Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović.

Scenografiju potpisuje Smiljka Šeparović Radonjić, a kostimi su delo Line Leković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar