U Ćupriji od četvrtka književna manifestacija 37. Matićevi dani

Književna manifestacija „Matićevi dani“, posvećena književniku, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, biće održana po 37. put od četvrtka, 6. septembra do 13. septembra u Ćupriji.

Manifestaciju će otvoriti direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković u Domu kulture „Sindjelić“ u Ćupriji, a u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ biće postavljena izložba dela sa konkursa „Matiću u čast“.

Direktor muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković rekao je da je na konkursu učestvovalo 28 radova, a da će najboljima biti dodeljene nagrade „Matiću u čast“, posebno priznanje biblioteke „Dušan Matić“ i Pohvala stručnog žirija.

„Kako je Dušan Matić bio umetnik širokog senzibiliteta i kako je njegovo interesovanje za nadrealizam obuhvatalo sve sfere umetnosti, to je naš dug prema velikom sugradjaninu bio da i likovnom formom obeležimo ovu značajnu kulturnu manifestaciju“, kazao je Novaković.

U petak, 8. septembra u Ustanovi kulture biće predstavljene digitalne animacije crteža Dušana Matića, dok će u sali muzičke škole biti održana  predstava „Flora Sends“ u izvodjenju Ferzeng teatra iz Beograda.

Tokom vikenda biće održan etno džez koncert, a poslednjeg dana manifestacije u četvrtak, 13. septembra biće dodeljena nagrada „Matićev šal“ mladom pesniku za prvoobjavljenu zbirku za 2018. godinu.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novca.

Žiri čine predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, književnik i novinar Radio Beograda Vidak Maslovarić i direktorka Narodne biblioteke u Ćupriji Ljiljana Djordjević.

Manifestacija „Matićevi dani“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a organizator je Narodna biblioteka „Dušan Matić“.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar