U Grčkoj završen osnimanje filma Senoviti Mediteran

BEOGRAD – Reditelj Ivan Jović je početkom aprila na ostrvu Folegandros u Grčkoj završio snimanje filma „Senoviti Mediteran“ čija se premijera očekuje 2023. godine, saopštli su danas producenti.

„Senoviti Mediteran“ je sniman i na lokacijama na grčkom ostrvu Santorini, a tokom jula 2021. godine i na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Belom Blatu i Banoštoru, kaže se u saopštenju.

Reditelj je istakao da je „Novi Sad pružio u kreativnom pogledu prilično mnogo“, zahvaljujući scenografski izuzetnim enterijerima Petrovaradinske tvrđave, u kojoj je smeštena priča, dok su lokacije u Grčkoj „po svojim geografskim i kulturnim odlikama same po sebi izuzetne i filmski neverovatno ubedljive“.

„Kao što je trebalo osvojiti lagume Petrovaradina i napraviti od njih poseban filmski svet, tako je trebalo preploviti vrlo neprijatno more da bi se snimile scene pod udarima vetra na ostrvu kakvo je Folegandros“, naveo je Jović.

U filmu Ivan Bosiljčić igra Lazara, putujućeg uličnog umetnika, pantomimičara i nepomičnu živu skulpturu, koji se obreo na malom mediteranskom ostrvu, gde mu se javlja čežnja za povratkom kući, što komplikuje nemogućnost sporazumevanja sa lokalnom administracijom.

„Bilo je veoma izazovno da tumačim ulogu u projektu koji se razlikuje od mojih dosadašnjih angažmana, tematski i po preovlađujućoj atmosferi. Osetio sam da imam priliku da pokažem sad već nataloženo ne samo glumačko već i određeno duhovno iskustvo i da upotrebim i ono što sam poneo iz pozorišta“, naveo je glumac.

Pored Bosiljčića u „Senovitom Mediteranu“ igraju Žarko Radić, Nebojša Dugalić, Judita Franković Brdar, Bojan Žirović, Anđela Popović, Ana Ćuk, Dejan Stojaković, Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov i Marina Medenica.

„U ovoj priči je obrađena većina meni opsesivno važnih tema – smrti, pre svega, a zatim čovekove slobode, drame odnosa između čoveka i Boga, čoveka i bližnjih – koju ja pre svega vidim kao dramu slobode“, navela je scenaristkinja Monja Jović.

Iza „Senovitog mediterana“ stoji produkcijska kuća Terirem, a film su podržali Filmski centar Srbije, Kreativna Evropa – Mediji i SEE Cinema Network-a, dok je koprodukcijski uključena atinska kuća „Viewmaster films, koja je radila i na filmu „Božji čovek“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar