U Kući Kralja Petra obeležen vek od smrti slavnog monarha

BEOGRAD – Danas se navršilo 100 godina kako se upokojio jedan od najvoljenijih srpskih vladara, kralj Petar Prvi Karađorđević, a tim povodom u Kući Kralja Petra na Senjaku, prigodnim programom obeležena je ova važna godišnjica.

U toku dana bili su organizovani stalni obilasci Kuće Kralja Petra, a u 17 sati počeo je centralni deo programa u kojem je hor „Gledanice“ pesmama o vojevanju Srbije u Prvom svetskom ratu oplemenio ambijent u Kući Kralja Petra.

Dragana Drageljević, asistent urednika programa Kuće Kralja Petra, kaže za Tanjug da su joj u organizaciji današnjeg programa posebno pomogli predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918., kao i Savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920.

„Srećna sam što posetioci Kuće Kralja Petra imaju priliku da vide izložbu slikarke Ljuljane Stevanović Dis. To su uglavnom portreti srpskih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Veliku pažnju posetilaca privlački numizmatički pogled na Prvi svetski rat kroz zbir kovanica na kojima su takođe srpske vojskovođe iz Velikog rata“, kazala je Drageljević.

Cela manifestacija se odigrala pod pokroviteljstvom opštine Savski venac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar