U njujorškom Metrpoliten muzeju izložba umetnosti Kjota

NJUJORK – U njujorškom Metropoliten muzeju 24. jula se otvara reprezentativna izložba japanske umetnosti iz grada Kjoto koja će trajati do 2.avgusta.

Kako je saopštio Metropoliten, naglasak će biti stavljen na dekorativne umetnosti od osmog veka pa do naših dana i izložba obuhvata 200 eksponata među kojima se ističu lakirani predmeti od keramike i tekstil po kome je Kjoto čuven i izvan granica Japana.

Izložba je nazvana „Kjoto-prestonica umetničke imaginacije“ a koncept kustosa je da pokažzu kako su drustevene, političke i religiozne promene uticale na umetnost .

Među umetničkim eskponatima biće izložen oklop i ratnička oprema koju je jednom hramu u Kjotu poklonio Ašikagava Takauđi (1305-1358) osnivac Ašikagava šogunata.

Takođe, među eksponatima je i komplet od pet posuda za serviranje hrane oblikovanih u obliku kamelija koji su izrađeni u radionici keramičara i slikara Ogata Kenzai( 1663-1743) i jedna veoma retka odežda iz 18. veka koju je izradio Gion Nankai( 1677-1751).
Kjoto je 793 .godine postao prestonica Japana i tamo se nalazila carska palata i za vreme perioda Heian( 794-1185) cvetala je u gradu umetnost.

Ali, 1.185 je na vlast došla vojna hunta.

Tek u doba Ašikagava šogunata obnovljena je izrada skupocenih predmeta i negovana je kultura čaja, ikebana, slikanja tušem, raskošno izrađenih paravana i teatra No.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar