U prodaji ulaznice za predstave BFI-a u BDP-u

BEOGRAD – Danas počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 16. Beogradskog festivala igre (BFI), koji se održava od 22. marta do 12. aprila, izvoditi na sceni Beogradskog dramskog pozirošta (BDP).

U ovom teatru, gostovaće španski koreograf i igrač Pere Faura 26. marta, italijanska trupa „Spellbound“ 27. marta, kao i komad Ambre Senatore u produkciji Koreografskog centra iz Nanta 3. aprila, a cena ulaznica kreće se od 800 do 1.500 dinara.

Pere Faura je jedan od najduhovitijih španskih umetnika, koji je za sebe osmislio komad „Bez igre, nema raja“.

Upotrebom četiri koreografske postavke koje su ostavile trag u istoriji igre, kao i delova biografije samog igrača, performans nudi njihovu rekonstrukciju kao istorijski i simbolički gest prepoznavanja i divljenja, ali i vežbu duhovite samokritike prema svetu igre i njegovim referencama.

Koreografski kolaž nastaje od stepovanja iz mjuzikla „Pevanje na kiši“, disko plesa iz filma „Groznica subotnje večeri“, do savremenog pokreta trupe „Rosas“ ili baletske minijature „Smrt labuda“.

Rimska trupa „Spellbound“ i koreograf Mauro Astolfi pozvani su da kreiraju komad povodom obeležavanja jubileja Rosinija.

Tako je po tekstovima Augusta Benemelja o životu čuvenog italijanskog kompozitora nastala predstava „Rosinijeve uvertire“, koja se sa velikim uspehom igrala u Italiji, a sada obilazi svet.

Italijanska igračica i koreograf Ambra Senatore, koja trenutno vodi Koreografski centar u Nantu, kreirala je komad „Korak“ koji „Le Monde“ definiše kao „susret Pine Bauš i Bastera Kitona“.

U „Korak“-u autorka se poigrava se dekonstrukcijom pozorišne magije i transformacijom značenja, istovremeno se bavi međuljudskim odnosima, sa potrebom da se svi vrate u okvir zajednice, jer su u suštini srodna bića.

Ulaznice za programe 16. Beogradskog festivala igre već prodaju i Centar Sava (Eastman, Holandski teatar igre, Kompanija Batševa, Drezden Frankfurt kompanija igre), kao i Opera Madlenianum (Gauthier Dance, Kompanija Mari Šuinar, BalletX).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar