U Svilajncu otvorena izložba grafika Salvadora Dalija

U Centru za kulturu u Svilajncu otvorena je izložba „Dali izmedju zvezda i basni“ koja sadrži oko četrdesetak grafika poznatog španskog slikara, pisca i vajara Salvadora Dalija.

Izložba obuhvata seriju od 11 numerisanih i potpisanih grafika koje ilustruju basne Žana de Lafontena, kao i portret pisca, 13 grafika iz serije Zodiak, 10 grafika iz ciklusa Božanstvena komedija i Biblija Sakra, i bronzanu skulpturu ,“Žena žirafa“.

Direktorka Centra za kulturu Ivana Nešić kazala je da je Dali jedan od najintrigantnijih umetnika 20. veka.

„Dali je tokom svog života napravio više od 1.500 slika, a bavio se dizajnom, fotografijom, skulpturom, snimanjem filmova. Ostavio je trag, ne samo svojom umetnošću, već i svojom kontroverznom ličnošću“, rekla je Nešić.

Prema njenim rečima, Dali je upijao raznovrsne uticaje i radio po uzoru na klasične umetnike kao što su Rafael, Velaskez, ali i po uzoru na tadašnju avangardu, na Pikasa i italijanske futuriste.

Producent izložbe Mihajlo Nestorović kazao je da će izložba gostovati u još nekoliko gradova u Srbiji.

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom Viskonti fajn art (Visconti Fine Art) iz Ljubljane, a radovi pripadaju kolekciji Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar