U toku su probe za predstavu “Deobe” u SNP-u

NOVI SAD – Probe za buduću predstavu “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, nedavno su počele u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Drama SNP-a realizuje ovaj komad u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Niša i Narodnim pozorištem iz Prištine, i prema tom planu, premijerno izvođenje biće u Gračanici 9. marta, u Nišu 11.03, i u SNP-u 16. marta.

Čuveni roman Dobrice Ćosića Deobe doneo je autoru drugu NIN-ovu nagradu 1961. godine, a obeležava čitavu jednu epohu.

Projekat se sprema po dramatizaciji dramaturga Spasoja Ž. Milovanovića, aktuelnog upravnika NP Niš.

„Deobe” će biti druga režija Juga Radivojevića u SNP-u, nakon predstave “Svetozar” iz 2018. godine, o Svetozaru Miletiću, po kome je snimljen i film “Ime naroda” (2020).

U predstavi igraju Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević , Grigorije Jakišić, Igor Damjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Autorsku ekipu “Deoba” čine i dramaturg Božidar Knežević, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić, dok je scenograf istovremeno i reditelj – Jug Radivojević.

Ćosićevi romani u poslednje vreme su u fokusu pažnje televizijskih producenata, jer je sa velikim uspehom prikazana TV serija “Koreni”, trenutno se snima i “Vreme zla” od 15 epizoda, kao nastavak te sage o porodici Katić, a planira se i adaptacija romana “Vreme smrti” u 20 epizoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar