Udruženje filmskih radnika izabralo dobitnike godišnje nagrade

BEOGRAD – Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) izabralo je dobitnike godišnje nagrade, do su za celokupno stvaralaštvo laureati Goran Marković, Želimir Žilnik i Miljen Kreka Kljaković.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo za 2020. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Predragu Antonijeviću za režiju filma “Dara iz Jasenovca“.

Godišnja nagrada u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Željku Mirkoviću za režiju filma „Teslin narod“.

Memorijalnu nagradu „Jovan Aćin“ u 2020. godini dobila je Maja Novaković za nagrađivani film „A sad se spušta veče“, prikazanog na mnogim filmskim smotrama, uključujući i Festival evropskog filma Palić 2020.

Nagrada za doprinos srpskoj kinematografiji odnosi se za komletan opus istaknutih filmskih umetnika i dobitnici su scenarista, dramski pisac, pozorišni i filmski reditelj Goran Marković, scenarista i filmski reditelj Želimir Žilnik, i najpoznatiji filmski scenograf Miljen Kreka Kljaković, sa značajnom internacionalnom karijerom.

Komisija za nagrade je radila u sastavu: Radoslav Vladić, glavni snimatelj slike, Miroslav Jelić, režiser animiranog filma, kao i reditelji – Branislav Milošević, Stefan Đelineo i Milan Knežević.

Nagrađenima će priznanja biti uručena naknadno, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar