Umetnici ispred BIGZ-a tražili novi prostor za rad

BEOGRAD – Ispred zgrade BIGZ-a danas su se okupili umetnici koji su u toj zgradi iznajmljivali prostorije, a koji koji zbog prodaje objekta treba da se isele i od nadležnih zatražili pomoć u pronalaženju novog prostora za rad.

Umetnici su naveli da im je potrebno trajno rešenje za prostor u širem centru grada od najmanje 3.000 kvadratnih metara, kao i da mesečne dažbine budu po pristupačnoj ceni.

Uglavnom su se okupili alternativni rok bendovi, slikari koji imaju tu svoj atelje i drugi vizuelni umetnici.

Okupljeni su sa skupa uputili poruku da prodajom i drugom namenom zgrade BIGZ-a ne gube samo umetnici, već i kulturna ponuda Beograda, pozivajući institucije da im pomognu i stave tačku na višedecenijski problem nezavisne umetničke scene.

Pevač i gitarista alternativnog sastava “Repetitor” Boris Vlastelica izjavio je da su se ovde danas okupili umetnici koji su koristili ovu zgradu više od 15 godina.

Pevačica nezavisnog sastava “Dingospo Dali” Sandra Vidojević, rekla je da oni traže samo razumne uslove za dalji rad, odnosno adekvatne cene za iznajmljivanje prostora.

Novi vlasnik zgrade BIGZ je kompanija “MPP BIGZ”, u kojoj po 50 odsto vlasništva poseduju firme “Marera Real Estate Partners” i “Aleksandar Gradnja”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je ranije danas da će razgovarati sa umetnicima koji su ostali bez prostora za rad u BIGZ-u i da je grad spreman da pronađe rešenje, možda kroz preuzimanje prostora Stare Šećerane na Čukarici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar