Umetnička dela na mobilnim telefonima

„Želimo da umetnička dela budu dostupna najširim slojevima“, izjavljuju predstavnici Vodafone-a, najvećeg mobilnog operatera na svetu. Komentar se odnosi na ideju kompanije da angažuje osam poznatih britanskih umetnika, koji će, po narudžbini, izraditi sličice namenjene korisnicima mobilnih telefona. Cena: 36 penija.

Umesto smešnih sličica ili popularnih logoa, korisnici će moći da dobiju jeftino originalno umetničko delo na ekranu svog aparata.

Ovakvu zamisao operater sporovodi u saradnji sa britanskom online galerijom Britart, a radovi umetnika će se uskoro naći na sajtu Vodafone-a, spremni za download. „Čemu sve to i kome to treba?“, pitaju se komentatori u britanskoj štampi. Mnogi su skloni oceni da će ova dela biti bezvredna, pa samim tim i preskupa. „Ako je cilj popularisati umetnost u najširim slojevima, sumnjam da je ovo pravi način“, smatra urednik kulturne rubrike u časopisu Jacjdow. Po njemu je, takođe, i izbor umetnika sumnjiv, „s obzirom na to da neki od njih misle da je sve što urade umetničko delo“.

Polemike o vrednosti rada pomenutih umetnika, ali i likovnih umetnika u Britaniji uopšte, traju već duže vreme: mnogo prikazanih radova se graniči sa neukusnim, besmislenim ili trivijalnim. Uopšte, komentari u časopisima koji se bave umetnošću skreću pažnju na „infantilnost“ britanske scene, na kojoj ima mnogo „samozadovoljnih“ stvaralaca sumnjivog kvaliteta, površnog pristupa, koje obilato potpomažu različiti državni ili privatni fondovi.

Za deo javnosti koji smatra da mnoga „izvikana“ imena imaju malo toga da ponude, novi je projekat dokaz takve teze. Izjave tipa „raditi za mobilne telefone, sa vrlo ograničenim mogućnostima prikaza, bio je veliki izazov, ali i zadovoljstvo“, vrlo liče na one koje daju holivudske zvezde, ubeđujući nas da u akcionim filmovima u kojima glume, postoji još nešto pored gole akcije.

Na slici: Jedno od „umetničkih dela“, autora Katherine Lubar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar