UO FCS demantuje da je zabranio snimanje filma “Mezimica”

BEOGRAD – Upravni odbor Filmskog centra Srbije demantovao je danas, kako stoji u saopštenju, “zlonamerne i netačne” navode da je doneo odluku da zabrani snimanje filma “Mezimica”.

“Čak i najvećem laiku jasno je da Upravni odbor FCS-a nema nadležnosti da zabrani snimanje bilo kog filma, niti bi iko u Upravnom odboru imao takvu želju ili nameru”, navodi se u saopštenju.

Srbija je, naglašavaju, demokratska zemlja u kojoj nema cenzure, a UO FCS poštuje Ustav i zakone zemlje.

“Jedina istina koja se u zvaničnim dokumentima može dokazati, za razliku od mnoštva izmišljotina koje su izrečene, jeste da UO FCS nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma “Mezimica”, kao i da UO nije imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu, jer je u međuvremenu sporazumno raskinut ugovor između producenta i FCS, s obzirom da ne postoje uslovi u kojima je moguće nastaviti rad na ovom projektu, a s obzirom na neosnovane informacije u pojedinim medijima i hajku koja se tim povodom povela”, objašnjeno je u saopštenju.

Film nije zabranjen, niti je bilo ikakvih pritisaka na bilo kog autora, naglašava UO.
“Smatramo da neistine koje se iznose štete pre svega srpskom filmu, koji sa sredstvima koja je vlada opredelila ima mogućnost da se razvija. Zato je nedopustivo da se zbog ličnih interesa pojedinaca dalje nanosi šteta ovoj instituciji”, zaključuje se u saopštenju UO FCS.

Snimanje filma “Mezimica” reditelja Nemanje Ćirpanića i scenariste Dimitrija Vojnova je, kako su prethodnih dana objavili mediji, dovedeno u pitanje nakon što je UO FCS odlučio da se raskine ugovor o finansiranju ovog ostvarenja.

Vojnov tvrdi da se radi o “prvoj zabrani snimanja filma još od vremena crnog talasa”.

“Mezimica”, prema njegovim rečima, govori o bivšem DB-ovcu koji danas radi kao makro, pa od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju.
Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce i onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja.
Upravni odbor FCS ranije je naveo da bi se ovim filmom ružio ugled Srbije jer se, kako navode, radi o “insinuacijama koje direktno optužuju Srbiju, s obzirom na to da se vađenje organa obavlja u Srbiji, vrše je lekari Kliničkog centra Srbije, a u svemu učestvuje policija Srbije”.

“Da je reč o spornom scenariju govori činjenica da je sam producent tražio od scenariste Dimitrija Vojnova da promeni scenario i da je sam Vojnov tražio od Filmskog centra da zaštiti svoj identitet i bude potpisan inicijalima”, rečeno je novinarima u UO FCS.

Vojnov je na to odgovorio da mu “nije jasno zašto je projekat zabranjen” kada je reditelj učinio sve što je od njega traženo u pogledu izmena na scenariju.

“Pre raskida ugovora postojali su pritisci da se izmeni scenario, što sam ja odbio i odlučio da budem potpisan pseudonimom”, kaže Vojnov.

Direktor FCS Bojan Jevtić je za “Novosti” rekao da FCS nikada nije podržao projekat u kome „Srbi vade vitalne organe Albancima“, niti toga ima u filmu „Teret“, a ni u scenariju „Mezimice“, što je vrlo lako proveriti.

Vojnov je prvobitnu verziju scenarijja za film „Mezimica“ podelio na društvenim mrežama i uputio otvoreno pismo FCS, a glumac Nikola Kojo je na društevnim mrežama zahvalio kolegama koji su “hrabro istupili protiv fašističke zabrane snimanja filma, sedam dana pred početak”.

“Želim vam da vam se ovo nikada ne dogodi”, napisao je Kojo, uz koga bi u filmu trebalo da igraju i Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova, a producent je Svetozar Cvetković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar