Vasilevski: Film „Budale“ govori o najtežoj vrsti ljubavi

PALIĆ – Poljski reditelj i scenarista Tomaš Vasilevski izjavio je danas da njegov film „Budale“ govori o najtežoj vrsti ljubavi i da njegova tabu tema može biti problematična za gledaoce.

„Volim dolaziti na Palić. To je mesto na kome i kao autor i kao gledalac možete da iskusite film jer je festival opušten i nepretenciozan”, rekao je Vasilevski na festivalskoj konferenciji za novinare.

Film koji prema najavi festivala „prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka“ biće prikazan večeras (21:00) u okviru programa „Paralele i sudari“.

“Glavni junaci nisu budalasti, ali su ispali budale i možda naivni, jer su verovali da će ljubav koju su iskusili da pobedi sve. Ali, na kraju shvataju da je to nemoguće. Zato su za mene bili budale”, naveo je Vasilevski.

Vasilevski je rekao da „veštačka pravila uskraćuje život ljudima koji iskušavaju tu vrstu ljubavi“, a da je filmom pokušao da preispita da li bi sam mogao da promeni mišljenje „o ljudima u incestuoznim odnosima“.

Kazao je i da film još nije prikazan u Poljskoj i to će se desiti za deset dana na festivalu „New Horizons“ u Vroclavu.

„Ne znam, ne mogu zamisliti kako će biti primljen. Širom sveta taj tabu, bez obzira gde, uvek je problem. To je tako veliki tabu za svakoga, da može biti teško suočavanje sa ovakvim likovima“, rekao je reditelj.

Montažerka filma Beata Valentovska je priznala da je bila šokirana kada je pročitala scenario „ne toliko zbog odnosa ove dve osobe, koliko zbog osećaja koji izaziva radnja”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar