“Velika depresija” premijerno 9. decembra na sceni SNP

NOVI SAD – Premijera predstave „Velika depresija“ autora Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića, biće izvedena u sredu, 9. decembra u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, najavilo je to pozorište.

Dramski komad je imao originalni naslov “Vilica Ebena Bajersa”, a predstava je diplomski rad reditelja Čelebića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Premijera će biti zatvorenog tipa u sredu od 14 časova na Kamernoj sceni SNP-a.

U glumačkoj podeli su: Branislav Jerković, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Predrag Momčilović, Strahinja Bojović, Magdalena Mijatović, Sara Simović, Una Beić, Milena Dautović, Ema Milosavljević.

Autorski tim čine i scenograf Katarina Šijačić, kostimograf Staša Jamušakov, kompozitor Novak Ašković, a scenski pokret potpisuje Andreja Kulešević.

Drama pripoveda radnju prema istinitim događajima, o Vilijamu Bejliju, koji je pravio od čistog radioaktivnog elementa svoj napitak Radithor.

Posle Prvog svetskog rata, radijum je bio korišćen u svakodnevnom životu potrošača, u hrani i vodi, i smatralo se da leči sve, dok lekoviti radon zbog kratkog životnog veka od svega 3,82 dana, nije ni mogao stići do kupca.

„Lekoviti i sjajni“ napitak Radithor, kako su ga nazivali, prvi je probao bogati njujorški plejboj Eben Bajers i nakon nekoliko godina umro je od konzumiranja tog napitka.

Njujork tajms je napisao članak o tom slučaju pod nazivom “Sve je bilo u redu dok mu nije otpala vilica”.

Nakon njegove smrti, napitak Radithor bio je zabranjen, kao i korišćenje radioaktivnosti u potrošačkom svetu.

Ovaj komad je upravo o tome, gde glavnu ulogu igra Branislav Jerković, gostujući glumac u predstavi produkcije SNP, inače stalno zaposlen u Somborskom narodnom pozorištu kao jedan od najangažovanijih koji nosi gotovo čitav njihov repertoar.

Nedavno je već igrao na sceni SNP-a u drami “Veštice iz Salema” Artura Milera u režiji Nikite Milivojevića, dok ga publika malog ekrana poznaje u TV seriji “Neki bolji ljudi” na kablovskom kanalu Superstar TV.

U toj melodramskoj seriji igra i koleginica iz ove predstave “Velika depresija” Tijana Marković, inače u ansamblu SNP-a, koja je već zapažena iz krimi serije “Grupa”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar