Veliki jubilej

Vršac će uskoro postati centralno mesto proslave veka i po od rođenja Paje Jovanovića, koji, sudeći po cenama koje postižu njegove slike na aukcijama u Sotbiju i Kristiju, važi za našeg najskupljeg slikara. Svečanost će započeti "jubilarnom izložbom" sa dvadesetak dela pozajmljenih iz Narodnog muzeja u Beogradu, Matice srpske, a kustosi su Daragana Kuručev iz Gradskog muzeja u Vršcu i Petar Petrović iz Narodnog muzeja u Beogradu. Jubilej će se narednog leta završiti takođe u Vršcu naučnim skupom posvećenim poznatom srpskom slikaru. Tome je planirano da prethodi i velika izložba u galeriji SANU.
Ovaj Vrščanin u Vršcu, u Staroj apoteci – svojevrsnom muzeju – ima svoju spomen sobu. Ali on nije jedini koji je svojim delima zadužio Vrčac. Jer, Vrščani su, osim Paje Jovanovića, i Konstantin Spajić, Matija Korvin, Jovan Sterija Popović, Vasko Popa, pa jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata između dva svetska rata Dragiša Brašovan, šahovski velemajstor Bora Kostić, operska diva Metropolitena Sultam Cijuk… Skoro je izvesno da će sva ova imena, od kojih neka već i jesu, biti ukomponovana u gradsku kulturno-turističku ponudu. A u Staroj apoteci ostaje da bude viđen od strane poštovalaca čuveni Jovanovićev veliki triptih, veliki portret kralja Aleksandra Karađorđevića, i još nekoliko slika i fotografija kao i štafelaj i paletu koje je Paja Jovanović koristio.
Svi ti muzejski eksopnati uskoro će oživeti prilikom jubileja koji bi samo u naznakama trebalo da nasluti ponešto od umetnikovog života, temperamenta, "evropejskog stolovanja" u Beču…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

[aja jovanovic
Komentari (0)
Dodaj komentar