„Venac“ ponovo igrao u čast Milutinove Gračanice, u četvrtak u Beogradu

GRAČANICA – Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ Priština-Gračanica, drugi put je zaigrao novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice“, u mestu u kome je nastala, u Gračanici.

Radnja koreodrame, inspirisana istinitim događajima, hronološki prati porodicu Radović iz Sušice pored Gračanice, od zidanja manastira do današnjih dana. Radovići se pominju u osnivačkoj Gračaničkoj povelji kralja Milutina koja je ispisana na zidu hrama.

Kroz najbitnije istorijske događaje koji su pratili srpski narod, prikazana je sudbina običnog čoveka, kroz narodne igre, običaje, pesmu i scenske pokrete.

Posle Gračanice, “Venac” će koreodramu prikazati i publici u Beogradu, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u četvrtak, 13. aprila sa početkom u 19.30 časova.

Do početka leta spektakl može da očekuje i publika u Čačku, Nikšiću, Sokobanji i Nišu, najavila je za Tanjug direktorka ansambla Snežana Jovanović.

Producent koreodrame je Snežana Jovanović, autor i koreograf Miloš Cile Mitić, reditelj Dragan Elčić, a muziku je radio Zdravko Ranisavljević.

U autorskom timu su i kostimograf Boris Čakširan, produkcija zvuka AS STUDIOTON Beograd, video produkcija RAMONDA PRODUCTION Beograd dok su glavne uloge igrali glumci Aleksandar Lazić i Predrag Vasić.

Koreodrama „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice“, izvodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

“Prepuna sala, mnogo emocija i ovacije naše predivne publike, nastavljaju da nas motivišu da radimo još više i još bolje na očuvanju našeg srpskog kulturnog nasleđa”, poručili su iz Nacionalnog ansambla “Venac”.

“Venac” je osnovalo Ministarstvo kulture Srbije 1964. godine, 1999. godine je proteran iz Prištine, nekoliko godina je radio u Nišu, a 2003. godine se vraća na Kosovo i Metohiju, prvo u Čaglavicu, a sada radi u Gračanici.

Jedan od dva nacionalna ansambla, “Venac”, nema svoje prostorije, već profesionalni, omladinski i dečji ansambli vežbaju u prostorijama Doma kulture Gračanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar