Vici Dardiću uručena Velika povelja Brankovog kola

SREMSKI KARLOVCI – Na 47. Brankovom kolu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu svečano je uručena „Velika povelja Brankovog kola“ dramskom umetniku Vitomiru Vici Dardiću za životno delo.

Dardiću je pripalalo prestižno priznanje „za nadahnuti doprinos lepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

Nagradu je novom laureatu uručio predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić.

„Ovo priznanje poklapa se s pedesetogodišnjicom umetničkog rada Vitomira Vice Dardića, jedinstvene ličnosti na srpskoj kulturnoj sceni. On je nadahnuti bard srpske umetničke scene, koji celog svoga veka interpretira antologijsku poeziju naših i svetskih pesnika, dajući pesničkom govoru ljudsko dostojanstvo i onaj status koji mu po vekovnoj dubini i duhovnom smislu pripada“, rekao je Grujičić.

Vitomir Vico Dardić je, prema rečima Grujičića, nezamenjiv stub i graditelj Brankovog kola proteklih decenija.

„Tek s njim, Brankovo kolo je dobijalo orfejsku lepotu i snagu, oživljavale su stražilovske staze i proplanci, Fruška se gora sa svojim šumarcima primicala i nadvijala nad njegovim bogolikom govorom, a Sremski Karlovci i Novi Sad, krilati, u zvonkolikoj milosti rime i stiha, nadletali celu Srbiju sa pesmama koje je Vico Dardić uporno, u zanosu i posvećeno govorio i govori, i ne prestaje, evo, pola stoleća“, istakao je Grujičić.

Zahvaljujući na visokom priznanju, Dardić se osvrnuo na svoj protekli umetnički vek u kojem je, pored ostalog, snimio na nosačima zvuka deset hiljada časova poezije, a nebrojene godine, jednu za drugom, darivao i posvećivao isključivo poeziji i pesnicima.

Na večanosti Dardić je kazivao čuvenu Brankovu pesmu „Kad mlidijah umreti“, poeme „Stražilovo“ Miloša Crnjanskog i „Vojvodinu“ Miroslava Antića, te rukoveti Ujevićevih, Drainčevih i Miljkovićevih pesama.

„Veliku povelju Brankovog kola“ dosad su dobili Vladeta Jerotić, Vesna Čipčić, Mihajlo Janketić, Ljiljana Petrović, Milan Pletel, Bogdan Vinokić i Vera Kovač Vitkai.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar