Vikend ulične umetnosti u Beogradu od petka do nedelje

BEOGRAD – Drugo izdanje manifestacije “Vikend ulične umetnosti” na Vračaru u Beogradu biće održano od petka, 2. oktobra, do nedelje, 4. oktobra, u Božidarcu, javili su organizatori.

Cilj ovog kulturnog poduhvata je da se “street art”, odnosno ulična umetnost više približi javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i sijaset predavanja, kao deo zvaničnog programa u okviru “Dana evropske baštine” na Vračaru.

Vladimir Kljajić, direktor ustanove Božidarac, izrazio je veliko zadovoljstvo da se ovaj kulturni centar može pozicionirati kao urbani prostor, i najavio da će tokom vikenda realizovati i druga street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros.

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru vodiće istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije “Street Art Walks Belgrade”.

U okviru drugog vikenda će se održati i prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, “Calle Libre” iz Beča, a njegova predstavnica Marina Bartoleti će publiku upoznati s razvojnim putem, iskustvima i izazovima s kojima su se suočavali tokom ovog uspešnog festivala.

Cilj manifestacije je postizanje dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice: kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, kao i interesovanje za česte odlaske na izložbe i festivale vezane za street art i fotografisanje.

Vikend ulične umetnosti organizuje Božidarac i Street Art Belgrade – Udruženje građana, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar