Vladan Vukosavljević uručio priznanja „Kulturni obrazac“

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je danas u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje „Kulturni obrazac“ ustanovama i pojedincima za posvećeni rad na korist naše kulture.

Vukosavljević je napomenuo da priznanje „Kulturni obrazac“ ima za cilj da podseti na sve podvižnike iz oblasti kulture koji su znani i neznani srpskoj javnosti i svoje živote provode kao kulturni delatnici u svojim sredinama.

„Svako od večerašnjih dobitnika jesu biseri srpske kulture i kulturne politike. Nadam se da će rezultati koje srpska kultura postiže biti prepoznavani više nego što je to danas slučaj u srpskom društvu. Svi ovogodišnji laureati su svojim radom i pregnućem prevazilazili standarde struke već su se u svojim naporima izdizali visoko i tako davali podstrek u sredini u kojoj rade“, kazao je Vukosavljević.

U ime pojedinačnih dobitnika na priznnju se zahvalio, pijanista i pisac Nikola Rackov.

U obrazloženju odluke da se “Kulturni obrazac” dodeli Rackovu ukazano je ne njegovu bogatu umetničku karijeru, koju je proveo na svetskim koncertnim podijumima.

„Kao iskreni zaljubljenik u muzičku umetnost, predstavljao ju je slušaocima kao svoju istinsku ljubav, ne samo izvođenjem i neponovljivom interpretacijom, već i rečju, upućenoj publici. Takođe, napisao je veliki broj stručnih knjiga u ovom domenu te tako doprineo popularizaciji umetničke muzike”, istaknuto je u ubrazloženju.

U sektoru za savremeno stvaralaštvo, “Kulturni obrazac” su dobili i Miroslav Perišić, Predrag Piper, Sreto Tanasić, Miloš Kovačević, Svetislav Božić, te Veljko Brborić, Bogi Mitić, Dimitrije Golemić, kao i Sara Cincarević i Oliver Đorđević, Biljana Miljković, Mileta Prodanović i Jan Nemeček.

„Njegovo ime je Jan Nemček i on nosi laskavu titulu graditelja violina, veoma retkog i zahtevnog zanata, koji pre svega iziskuje neizmernu ljubav prema umetnosti i muzici, ali i posebnu veštinu i posvećenost”, rečeno je ovom prilikom.

Prizanje Ministarstva pripalo je i piscu Radovanu Belom Markoviću, „zbog brojnih intertekstualnih veza u svojim delima, humora, kao i u svemu osobenog književnog jezika.“

„Marković je nesumnjivo jedan od najboljih, a najneobičnijih savremenih srpskih pisaca. Ostavši veran zavičajnom Lajkovicu životom i radom, napravio je od njega u svojim delima mitsko mesto, uz Belo Valjevo“, kazano je u obrazloženju.

Među dobitnicima našli su se i slikar Miloš Šobajić, istoričar umetnosti i direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoje Ranđić.
U Sektoru za zaštitu kulturnog nasleđa priznanje je dobila Igumanija manastira Žiča, Jelena, kao i Adam Crnobrnja i Ljiljana Berić, dr Marko Popović, te arheolog Vladan Vidosavljević i istoričar umetnosti Vesna Burojević, Svetlana Pejić.

Upravnik Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji, Kosta Vuković dobio je “Kulturni obrazac” u sektoru za međunarodnu saradnju.

Među dobitnicima su i Husein Memić – Beli, Slavica Vujović, Ognjan Krstić, dok je Svetlana Jovanović nagrađena u sektoru za digitalizaciju.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica takođe je jedan od dobitnika ovog prizanja za doprinos savremenom stvaralaštvu.

Među nagrađenima je i Aleksandar Milanović, Saša Rakezić, Alias Aleksandar Zograf.

U ime nagrađenih ustanova zahvalio se Slavko Maksimović iz Udruženja Milutin Milanković.

Među njima su kulturne ustanove Narodni muzej Leskovac, Narodni muzej Kruševac, Adligat, Dom Jevrema Grujića, UG Milutin Milanković, Savez guslara Srbije, Opština Bajina Bašta, Osnovna škola “Milan Blagojević” Lučani, Gradska uprava Vranje, Jovan Maljoković Balkan salsa bend, Jedinstvo – Panorama, kao i Pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar