Dan SANU, otvara se Audiovizuelni arhiv

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas će obeležiti svoj Dan, 19. novembar na svečanosti na kojoj će biti predstavljeni novoizabrani dopisni članovi Akademije i otvoreni Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU.

U Svečanoj sali, kako je saopšteno iz Akademije, zvanicama će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Novi Audiovizuelni arhiv, čiji je upravnik Radoslav Zelenović, nalazi se prekoputa zgrade Akademije u Knez Mihailovoj ulici i obuhvata oko 850 kvadratnih metara, od toga 650 kvadratnih metara upotrebne površine.

Opremljen je najsavremenijom opremom za digitalizaciju u koju je do sada uloženo 700.000 evra, dok će oprema za digitalizaciju audio zapisa biti nabavljena tokom naredne godine.

U zgradi Arhiva su i sala za sastanke, multifunkcionalna sala, server sala, lift za prenos građe koji povezuje tri nivoa, posebni ormani sa mikroklimom za čuvanje dokumenata koji mogu da izdrže oko 90 minuta u punom plamenu.

Paraleleno sa radovima u Audiovizuelnom arhivu, renoviran je prostor sa potrebnom opremom za digitalizaciju tri miliona dokumenata koji se nalaze u Arhivu Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, o kojima brine SANU i koji zahtevaju hitnu zaštitu, a taj prostor trebalo bi da bude otvoren 6. decembra.

Zelenović najavljuje i digitalizaciju Umetničke zbirke Galerije SANU, koja obuhvata oko 3.500 umetničkih dela, zatim starih i retkih knjiga koje se čuvaju u Biblioteci SANU, kao i svih izdanja SANU i njenih prethodnica (oko 15.000 bibliografskih jedinica), a planirana je tokom 2019. i digitalizacija dokumenata iz Arhiva u Sremskim Karlovcima vezanih za 1848. godinu i povelja.

Kako naglašava Zelenović, razlozi za osnivanje Audiovizuelnog arhiva su višestruki i predstavljaju deo misije SANU u očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa srpskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar