Vukosavljević: Hrvatska deo svog identiteta obeležava Teslom

BEOGRAD – Hrvatska je svoje preuzimanje predsedavanja EU, pored ostalog, obeležila i kratkim dokumentarnim filmom u kojem se objavljuje Nikola Tesla, srpski pronalazač i naučnik, rodom iz Smiljana, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u izjavi Tanjugu pozdravlja odluku Hrvatske da deo svog identiteta amblematično obeleži i likom znamenitog Srbina, jer to, kako kaže, može da pruži doprinos ideji multikulturalnosti u savremenom značenju.

Vukosavljević napominje da je u kratkom trominutnom filmu bilo bi nemoguće predstaviti sve Srbe, velikane nauke, umetnosti i kulture, rođene na teritoriji koja danas čini Republiku Hrvatsku, od Ruđera Boškovića preko Ive Vojnovića, Petra Preradovića, sve do Marka Murata i Milutina Milankovića…

„Mogu da razumem i suptilne razloge zbog kojih u filmu svoje mesto ne bi mogao da nađe Sava Šumanović, veliki evropski slikar, rodom iz Vinkovaca. Imajući to u vidu, nesumnjivo je da u ograničenom formatu, Nikola Tesla predstavlja dobar i reprezentativan izbor. Svetskoj slavi ovog Srbina i građanina sveta, svaka vrsta ovakve i slične afirmacije, može samo dodatno da doprinese“, kazao je Vukosavljević.

Ministar je Hrvatskoj poželeo uspeh u poslovima iz oblasti kulture, tokom njenog predsedavanja EU, kao i dodatno unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom uz nastavak negovanja bogate kulturne tradicije koja dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar