Vukosavljević s delegacijom Zajedničkog veća opština Vukovar

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i šestočlana delegacija Zajedničkog veća opština Vukovara, na čelu sa predsednikom Srđanom Jeremićem, razgovarali su danas o značaju kulture za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj i o podršci koju Ministarstvo pruža Zajedničkom veću.

Razgovarano je i o konkretnim oblicima saradnje kroz raznovrsne projekte i programske aktivnosti, kako u kulturnim dešavanjima tako i u oblasti informisanja.

Na sastanku je takođe bilo reči o upotrebi ćirilice u Hrvatskoj, kao i problemima registrovanja srpskih škola kao škola nacionalnih manjina.

Konstatovano je da postoji visok stepen saglasnosti o potrebama srpske zajednice u Hrvatskoj i da će Ministarstvo kulture i informisanje nastaviti da pruža podršku u realizaciji programa i projekata.

Načelno je dogovorena pomoć Ministarstva kulture i informisanja u obezbeđivanju literature, organizovanju stručne edukacije kroz seminare, kao i pomoć u digitalizaciji arhivske građe i kulturnog nasleđa.

Zajedničko veće opština je jedina institucija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, osnovana na temelju međunarodno priznatih dokumenata sa zadatkom usklađivanja interesa i unapređenja položaja srpske etničke zajednice na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar