Vuković: Jevtić i Lukić igraju maestralno predstavu Pluća

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Ivan Vuković koji je govorio o predstavi „Pluća“ koja se odnedavno igra u „Madlenijanumu“.

Vuković je rekao da je dobio ideju da se rade „Pluća“ tokom opšteg zatvaranja usled pandemije kovid-19, kada je našao na tekst koji govori „o dvoje mladih ljudi, pametnih i osvešćenih ekološki i socijalno, koji pričaju da li da imaju dete u ovakvom svetu“.

„Nisam mogao da verujem da čitam nešto što savršeno izražava moj strah i krećem manično da prevodim i to traje užasno dugo. Ne mogu nikako da prevedem poslednju scenu koja je u principu tužna…ali sve je to meni bila terapija“, prisetio je Vuković.

Prema njegovim rečima, Goran Jevtić i Suzana Lukić iznose „jako komplikovanu duo dramu maestralno, sa puno energije i šarma koje i privatno imaju“.

Vuković je istakao da glumcima dodatno stvar otežava što su tokom predstave upaljena svetla, a Jevtić i Lukiću se nalaze među publikom, pošto ih posetioci okružuju sa sve četiri strane i „jako se puno deli energija sa ljudima“.

„Divno je reagovala publika, smejala se sa nama, plakala, svi su zamišljeni…ljudima ostaje razmišljanje o predstavi par dana. Posle me zovu komentarišu, padaju neke ideje“, naveo je reditelj.

Upitan kako vidi budućnost pozorišta, Vuković je podsetio da je „pozorište preživelo inkviziciju i srednji vek“, pa će i tehnološku revoluciju.

Vuković je dodao i da ljudi nisu racionalna bića i „koliko god napredovali tehnološki konstantno imamo strašan osećaj da svet ide unazad“.

„Javljaju se srednjevekovne ideje, antinaučne u ništa se više ne veruje. Kao da ima previše civilizacije koju treba pojmiti čoveku i kao da je lakše neverovati“, ocenio je Vuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar