WWF: U Nepalu se udvostručio broj tigrova

CIRIH – Povodom Svetskog dana tigrova iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) čestitali su Nepalu na udvostručenju broja tigrova u divljini i ispunjenju obaveza propisanih 2010. te naglasili da je to tek početak jer su tigrovi i dalje na samo pet posto od nekadašnjeg broja jedinki.

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova pokazuju rast broja tigrova u Nepalu za čak 190 posto, što znači da se broj nepalskih divljih tigrova u najmanju ruku udvostručio i danas je na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra.

„Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je dostignuće i rezultat kontinuiranog rada tokom mnogih prošlih godina. Nepal je dokazao da je dostizanje ovakvih ciljeva moguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda te možemo puno naučiti iz ovog dostignuća“, poručio je Stjuart Čepman iz WWF-ove inicijative Tigers Alive.

Tigrovi su najveće mačke na svetu i na vrhu su lanca ishrane u ekosistemima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosistema od kojeg zavise i druge životinje, ali i ljudi. Potrebna su im prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživeti.

Jedna od najvećih pretnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću pretnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim tigrovima i njihovim delovima, upozorio je WWF.

Istraživanje, u koje je bio uključen i WWF-ov nepalski ogranak, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja saradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenja intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar