Zavod za zaštitu spomenika kulture u kolekciji Kongresne biblioteke

BEOGRAD – Naučni časopis “Nasleđe” i druge publikacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od sada se nalazi u digitalnim kolekcijama Kongresne biblioteke u Vašingtonu, saopštila je ova ustanova kulture.

Kao potvrda značaja publikacija koje Zavod za zaštitu spomenika kulture decenijama priprema i objavljuje, stigla je važna vest da je Kongresna biblioteka u Vašingtonu izabrala naučni magazin „Nasleđe“, kao važnu publikaciju koja predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe Beograda, ali i ostala izdanja Zavoda.

Tako ih je uvrstila u svoju arhivsku digitalnu zbirku – kolekciju u kojoj se nalazi više od 32 miliona katalogizovanih publikacija.

Ova nacionalna biblioteka Sjedinjenih Američkih Država i jedna od nekoliko najvećih biblioteka u svetu, prikuplja, čuva, katalogizuje i ustupa na korišćenje publikacije i istraživačke materijale svih nacija sveta na više od 450 jezika.

Cilj ove kolekcije je podrška obrazovanju kao i očuvanje digitalnih publikacija, a uskoro će osim arhiviranja, omogućiti i dublji javni pristup sadržaju časopisa „Nasleđe“, kao i drugim publikacijama Zavoda u elektronskoj formi na sajtu .

U okviru svoje osnovne delatnosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture posvećen je prezentaciji i popularizaciji kulturno-istorijskog nasleđa Beograda, kroz izdavanje monografija, časopisa i kataloga, organizovanje konferencija i izložbi, saradnju sa medijima, kulturnim centrima, institutima, školama i fakultetima.

Kontinuitet delovanja kroz različite društvene epohe, svedoči o naporima više generacija stručnjaka u ostvarivanju misije zaštite nepokretnih kulturnih dobara na području Beograda.

Kako navode iz ove ustanove, kroz izdavačke delatnosti Zavoda do danas je objavljen veliki broj naslova i periodičnih izdanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar