Završna konferencija „Istoričari protiv revizionizma“

BEOGRAD – Završna konferencija projekta „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“ u okviru koje će biti objavljena Deklaracija na kojoj su radili neki od najeminentinijih istoričara iz Srbije i regionalnih zemalja održaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 13. juna, najavili su iz Krokodila.

Na konferenciji će govoriti članovi radne grupe projekta „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“: Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina i Božo Repe.

Osim članova radne grupe govoriće i pisac Vladimir Arsenijević, predsednik Udruženja Krokodil i Ekmel Čizmeđioglu iz Delegacije EU u Srbiji.
Nakon projekta „Jezici i nacionalizmi“, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog „finala“ – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperata i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje Krokodil je od 2018. godine realizovalo projekat pod nazivom „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“.

Projekat je okupio neke od najistaknutijih regionalnih istoričara s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju.
CIlj je da projektne aktivnosti rezultiraju stvaranjem održive platforme koja će omogućiti prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multiperspektivnog istorijskog narativa.
Projekat „Ko je prvi počeo ? Istoričari protiv revizionizma“ finansira Delegacija Evropske Unije u Srbiji, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar