Zbirka priča „Moritati i legende“ Bohumila Hrabala

BEOGRAD – Tribina Književni klub, koja će biti održana u sada već tradicionalnom terminu prvog petka u mesecu (što ovog meseca pada sutra, 7. septembra) u 18 sati u kafeu „Delfi“ u SKC-u, ima za temu zbirku priča Bohumila Hrabala „Moritati i legende“.

Prema rečima PR menadžera Lagune Tanje Vučković, inače autor ideje o klubu čitalaca, ovo je još jedna ekskluziva ovog izdavača, koji je prvi objavio na srpskom jeziku poslednju knjigu velikog češkog pisca Hrabala (1914-1997) sa 12 priča smeha i jeze, a koje je preveo veliki znalac češkog jezika i književnosti Aleksandar Ilić.

„Ove priče su insapirisane ‘krvavim’ poemama i legendama koje su se nekada pripovedale po vašarima pred osuševljenom masom slušalaca. Osluškujući anegdote ispričane u galami pivnica i brbljanja u berbernicama gde se rešavaju ‘svetska pitanja’, koristeći nadrealistički rasprave i pisma koja su mu slali čitaoci da bi euforično hvalili ili najvulgarnije vređali njegova dela, Hrabal pretvara glas naroda u groteske i balade“, rekla je Vučkovićeva.

Kako je istakla, on u njima „veliča običnog čoveka i, iako je usredsređen na moderne teme, uspešno čuva ono dirljivo-smešno i ono zastrašujuće-jezivo koje potiče iz folklora“.

„Moritati i legende“, prema njenim rečima, „donosi sve vrline proze velikog češkog pisca – crni humor, paradoks egzistencije, apsurd, tragično i komično“

U zbirci je i priča „Legenda o Kainu“ na osnovu koje je Hrabal napisao scenario za film „Strogo kontgrolisani vozovi“ Jiržija Mencla koji je osvojio američkog Oskara za najbolji strani film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar