Zelenović: Idući Palić od 16. jula 2022. godine

PALIĆ – Festival evropskog filma na Paliću, u svom 28. izdanju, dragocen je po tome što je pokazao šta se danas dešava sa filmskom Evropom, ocenio je njegov direktor Radoslav Zelenović.

Na završnoj konferenciji za novinare Palića Zelenović jenajavio da će idući Festival evropskog filma na Paliću biti održan od 16. jula iduće godine.

Palićki festival je počeo 17. jula, sa preko 130 filmova u nekoliko selekcija, od toga 12 u Glavnom takmičarskom programu, a završava se večeras na Letnjoj pozornici uručenjem festivalskih nagrada u više kategorija.

Među njima su najvažnije Zlatni toranj za najbolji film koji je pripao „Najgoroj osobi na svetu“ reditelja Joakima Trira, Palićki toranj za najbolju režiju Feritu Karahanu za „Čuvara brata svojega“, a specijalno priznanje Međunarodnog žirija dobio je „Dnevnik iz Gvantanama“.

Zelenović je istakao da u poslednje dve godine „nije bilo ni lako ni jednostavno u okolnostima u kojima živimo napraviti“ festival.

„Trudili smo se da festival ostane u svojim gabaritima, da ne ode u onlajn varijantu, da dovedemo goste i da ne budemo smotra na kojoj se prikazuju filmovi, već da ste za svaki film imali goste, priliku da porazgovarate“, rekao je Zelenović novinarima.

Direktor festivala je istakao da je njemu lično bilo jako dragoceno što su na festival došli svi dobitnici počasne nagrade „Aleksandar Lifka“, glumci Aleksandar Berček i Milena Zupančič, i nemački reditelj Kristijan Pecold.

Zelenović je podsetio na izjavu reditelja Zrinka Ogreste da u Hrvatskoj, birajući između festivala, „jedino nemaju dilemu kada pozove Palić, jer tada znaju da su napravili dobar film“.

„Ništa lepše neko nije mogao da nam kaže. Zupančič je odlazeći sa festivala rekla Miri Banjac i meni da ne pamti kada je u 20 sati osećala toliko ljubavi oko sebe kao na Paliću“, rekao je Zelenović.

Posebne reči hvale Zelenović je imao za organizatore festivala iz Otvorenog univerziteta iz Subotice, koje je opisao kao „pouzdanu ekipu koja savršeno zna svoj posao“.

„Kompletna nam je oprema izgorela prve večeri da bismo nastavili za dva dana festival kao da se ništa nije desilo“, otkrio je Zelenović.

Ilija Tatić iz Otvorenog univerziteta ocenio je da je raznovrsni filmski program doveo posetioce različitih afiniteta na Letnju pozornicu i u bioskope Abazija, Eurocinema i Lifka, i da je njegov osećaj da se „festival razvija i da je u dobrom momentu“.

Programski direktor Miroslav Mogorović je ocenio da je 28. Palić imao jedno od svojih najzaokruženijih izdanja, zahvaljujući najaktuelnijim filmovima savremene evropske produkcije, među kojima je bilo nekoliko regionalnih i jedna svetska premijera – filma Milutina Petrovića „Nečista krv- greh predaka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar