Zelenović: Otišao je jedan od najboljih reditelja ex-YU

BEOGRAD – Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, izjavio je za Tanjug Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, povodom smrti Gorana Paskaljevića.

Zelenović napominje da je Paskaljević bio dete Kinoteke
i da to nikada nije krio.

„Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole“, kazao je Zelenović.

Podestio je da je Paskaljević snimio oko tridesetak dokumentarnihm Tv i igranih filmova.

„To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio… Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma“, kazao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svetu.

„Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića“, rekao je Zelenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar