Zen-potraga uz pomoć motocikla

Roman "Zen i umetnost održavanja motocikla" Roberta M. Pirsiga jedan je od najčitanijih filozofskih romana i kod nas i u svetu; u svetu od 1974, kada je objavljen (kasnije je bilo još mnogo izdanja), kod nas od 1981. Postao je dostupan i u novom prevodu, uz autorov novi uvod i pogovor.
Na samom početku, čitalac saznaje da je roman zasnovan na istinitim događajima, prilagođenim u književne svrhe; saznaje i da od romana ne treba da očekuje detaljna uputstva za praktikovanje zen-budizma, kao ni mnogo podataka o motociklima.
Šta, onda, možete da očekujete od ove knjige? Filozofske deonice isprepletane sa pričom o putovanju oca i njegovog desetogodišnjeg sina Krisa od Minesote do Kalifornije – putovanje motociklom. Filozofske deonice znatno su obimnije od priče o putovanju i kroz njih postepeno bivate uvedeni u dva različita viđenja sveta, kao i u pokušaj da se tim, naizgled nepomirljivim viđenjima (jedno je posmatranje svakog objekta kao celine za sebe, drugo je traženje sastojaka svakog objekta i, preko toga, traženje njegove skrivene suštine) nađe zajednički imenitelj koji ih spaja i omogućava im da se međusobno dopunjuju bez sukoba. Dobar deo vremena objašnjenja dobijate preko analogije sa motociklom, održavanjem motocikla i odnosu onog koji održava motocikl prema predmetu održavanja (nije vam neophodno poznavanje mehanike da biste to razumeli, dobijate sva potrebna objašnjenja i o motociklima).
Zvuči komplikovano? Jeste složeno, ali se prati bez problema, jer objašnjavanje ide postepeno, pa na pravim mestima i u pravoj meri dobijate pauze u vidu priče o putovanju, priče koja vas uvlači u sebe. To je priča o čoveku koji pokušava da pronađe davno izgubljenog sebe i istovremeno beži od mogućnosti da mu potraga uspe, a, opet istovremeno, pokušava da se pomiri sam sa sobom. To je i priča o pokušajima jednog dečaka da pronađe svog obožavanog, ali izgubljenog tatu, umesto kojeg ima ovog neznanca koji nastanjuje isto telo, ali se razlikuje od onog tate koga je znao i voleo, a za koga mu je rečeno da je bio bolestan, pa je sada ozdravio. Dečakova potraga je uporna i dirljiva, jer sin ne preza ni od čega, pa ni od mogućnosti da sam mentalno oboli ako će mu to pomoći da pronađe svog voljenog tatu. Tu su i prateće priče o prijateljima koji sagledavaju stvari na drugačiji način, kao i o sukobu pojedinca i okruženja koje ga ne razume.
"Zen i umetnost održavanja motocikla" je složen roman koji vas uvlači i intelektualno i emotivno, koji vam uposli i mozak i srce i iz kojeg naučite mnogo. Jedna je to od onih knjiga posle kojih svet više nije isti i posle kojih ni vi više niste isti. Nakon ovog putovanja, shvatite da će od sada sve biti bolje, i verovaćete u to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

yen budizam
Komentari (0)
Dodaj komentar