Žiri: Petrijin venac najbolja predstava Gavelinih večeri

ZAGREB – Predstava „Petrijin venac“ po delu Dragoslava Mihajloviha, koju izvode glumci beogradskog „Ateljea 2012“, nagrađena je nagradom za najbolju predstavu na 34. zagrebačkom festivalu „Gaveline večeri“.

Nagradu za najbolju predstavu „Petrijinom vencu“ je dodelio stručni žiri u sastavu: Biseka Ipša, Anica Tomić i Gea Vlahović.

Nagrada za najbolju režiju prpala je Bobi Jeličiću za predstavu „Tri sestre“ u izvođenju glumačkog ansambla HNK Zagreb.

U obrazloženju žirija za nagradu dodeljenu „Petrijinom vencu“ se ističe:

“ Nagradu dođeljujemo izvanredno atmosferičnoj pozorišnoj rekreaciji romana Dragoslava Mihailovića, koja arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni, u kompleksnoj predstavi čija burna intimistička interpretacija klasika srpske književnosti snažno iskoračuje iz uobičajenog repertoarnog pozorišnog mainstreama“.

Navodi se i da u dramaturško-redateljskom rešenju Mile Mašović-Nikolić i Bobana Skerlića, jednu ženu i njezinu tragičnu sudbinu u neprekidnoj interakciji pletu tri glumice – Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović – čineći moćan troglas ženskog identiteta „koji je preživeo sve“…

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Nataši Matjašec Rošker, za ulogu Sofije don Esenbek u predstavi „Sumrak bogova“ Slovenačkog narodnog pozorišta Maribor, a u režiji Dalibora Matanića, dok je najboljom muškom ulogom proglašena ona Emira Hadžihafizbegovića u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića, preneo je zagebački Večernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar