Zlatna mimoza srpskom dokumentarcu u Herceg Novom

HERCEG NOVI – Ostvarenje „Isti“ u režiji srpskog reditelja Dejana Petrovića nagrađen je Zlatnom mimozom za najbolji dokumentarni film, saopštio je danas žiri Filmskog festivala u Herceg Novom.

Na Svečanom zatvaranju festivala večeras će Zlatna Mimoza biti uručena reditelju Dejanu Petroviću.

U selekciji dokumentarnog filma prikazano je 29 dokumentaraca, autora koji dolaze iz Portugalije, Hrvatske, Irana, Meksika, Velike Britanije, Kazahstana, Nemačke, Španije, Moldavije, Francuske, Tunisa, Palestine, Švajcarske, Norveške, Turske, Finske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Bangladeša, Švedske, Kine, Kanade, Indije, Rusije i Srbije.
„Uživao sam gledajući filmove svojih kolega, koji su prikazani u selekciji dokumentarnog filma. Tematski i poetski različiti, ovi filmovi predstavljali su ozbiljnu konkurenciju našem filmu. Mnoge od tih dokumentaraca mogli smo videti na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, od IDFA, preko Berlinale Shorts-a, Hot Docs-a, Sheffield-a, Visions du Reel-a, Jihlave, Doc Leipzig-a i Krakova. Neki od njih su i nagrađeni na pomenutim festivalima. Zadovoljstvo je biti deo dokumentarnog programa ovogodišnjeg Hercegnovskog festivala, ali još veće kada žiri prepozna film, a autoru dodeli priznanje“ izjavio je Petrović.

Pored Huaćing Đina, reditelja iz Kine, Senada Šahmanovića, reditelj iz Crne Gore, u žiriju dokumentarne selekcije bila je i Zofia Kovalevska, rediteljka iz Poljske, dobitnica Grand prija za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem Hercegnovskom festivalu za film Closed Ties, koji se našao u i najužem izboru za nominaciju za Oskara.
„Isti“ je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Film je premijerno prikazan u novembru prošle godine na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, a nakon toga na brojnim festivalima širom sveta.

Do sada film je osvojio šest nagrada, uključujući i Grand pri za najbolji kratkometražni dokumentarac na ovogodišnjem 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar