Zlatna parada faraona danas prolazi kroz Kairo (VIDEO)

Povorka sa 22 mumije kraljeva i kraljica drevnog Egipta, medju kojima i Ramzesa Drugog, proći će večeras ulicama Kaira na putu do svog novog odredišta, Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije.

Predvidjeno je da se 22 mumije, 18 kraljeva i četiri kraljice prebace iz neoklasičnog Egipatskog muzeja do novog mesta gde će biti smeštene, udaljenog pet kilometara.

Uz velike mere bezbednosti što odgovara njihovoj kraljevskoj krvi i statusu nacionalnog blaga, mumije će biti prebačene u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije, u kako je nazvana „Zlatnoj paradi Faraona“, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Biće prebačeni uz veliku pompu u hronološkom redu prema njihovoj vladavini, od vladara 17. egipatske dinastije Sekenenrea Taa Drugog do Ramzesa IX, koji je vladao u 12. veku pre nove ere.

Jedna od glavnih atrakcija u današnjem dogadjaju je kralj Ramzes Drugi, najčuveniji faraon Nove kraljevine koji je vladao 67 godina i poznat je po potpisivanju prvog poznatog mirovnog ugovora.

Takodje privlači pažnju kraljica Hatšepsut, koja je postala vladarka iako je u njeno vreme običaj bio da žene nisu mogle biti faraoni.

Svaka mumija će biti prebačena na dekorisanom vozilu uz pratnju automobila kao i kopijama kola sa konjima iz onog vremena.

Za ovo pomeranje mumije su stavljene u specijalne kutije punjene azotom da ih zaštiti od spoljnih uslova. Ulice na putu su takodje ponovo asfaltirane da bi put bio gladak.

„Ministarstvo antikviteta je učinilo sve što može da osigura da mumije budu stabilne, konzervisane i upakovane u klimatski regulisano okruženje“, rekao je profesor egiptologije Salima Ikram, sa Američkog univerziteta u Kairu.

Mumije su otkrivene 1881. i 1898 na dva mesta u ruševinama Tebe, bivšeg egipatskog glavnog grada, današnjeg Luksora u Gornjem Egiptu.

One su bile smeštene u Egipatskom muzeju i posećivali su ih turisti širom sveta proteklog veka.

Egipatske vlasti se nadaju da će novi muzej, koji se u potpunosti otvara ovog meseca, pomoći da se revitalizuje turizam, glavni izvor deviza za zemlju.

Industrija turizma pogodjena je političkim previranjima protekle decenije i skorije pandemijom.

Današnje prebacivanje mumija biće prenošeno onlajn tako da svi ljubitelji drevnog Egipta mogu da prate.

Mumije će biti postavljene u novi Kraljevski hol mumija, koji će biti otvoren za javnost od 18. aprila. Hol je osmišljen tako da posetioci imaju iluziju da su u Dolini kraljeva u Luksoru.

Odvojeno od toga novi Veliki egipatski muzej gde će biti čuvena kolekcija Tutankamona treba da bude otvorena iduće godine blizu Velikih Piramida iz Gize.

Egipat je zabeležio veliki skok infekcija kovida 19 prošle godine ali posle pada broja slučajeva zaraze i smrti restrikcije su kasnije ukinute za okupljanja na otvorenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar