Značajni svetski orkestri izvodili muziku Isidore Žebeljan

BEOGRAD – Muziku preminule srpske kompozitorke Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-Bi-Sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi…

Njene kompozicije se redovno izvode u čitavoj Evropi, Izraelu, na Dalekom istoku, u Americi, Africi i Australiji… Autorski kompakt diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.
Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki i muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
Neka od njenih najvažnijih dela su: opere „Zora D“, „Maratonci”, „Simon izabranik”, „Dve glave i devojka“, „Nahod Simon“; orkestarska dela: „Konji Svetog Marka“, „Zujte strune“, „Escenas picaras“; koncertna dela: „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače, „Frula i flamingosi“ za klarinet i orkestar, „Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar