Zubin Mehta u Beogradu

Već dugo BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti) nije imao ovako uzbudljivu i kvalitetnu završnicu. Posle godina „posta“ u kojima je Jugoslavija bila van svetskih tokova i van puteva kojima se kreću velika muzička imena, ovaj put je u „Centru Sava“, 5. novembra, nastupio niko drugi do jedan od najvećih svetskih dirigenata – Zubin Mehta. Indijac koji je studirao muziku u Beču i uspeo da već u 20. godini diriguje Bečkom filharmonijom, i ovaj put je oduševio publiku i pokazao da jeste jedan od najvećih.

Ali, nije samo nastup svetski poznatog dirigenta predstavljao novi momenat na ovdašnjoj sceni. Za prisutne je, čini se, podjednako bilo bitno i prisustvo aktuelnog predsednika SRJ, dr Vojislava Koštunice, koji je sa malim obezbeđenjem došao na koncert i ušao na glavni ulaz zajedno sa ostalom publikom. Dugo već kulturni događaji nisu imali posetioca takvog ranga i dugo se u ovoj zemlji ljudi na takvom položaju nisu ponašali kao „obični smrtnici“. U svakom slučaju, pored Zubina Mehte, veliki aplauz je dobio i predsednik, ali i Beogradska filharmonija, koja je, uprkos problemima, bila na visini zadatka i oduševila prisutne.

Kada već spominjemo probleme, dan kasnije je održana konferencija za štampu koju je zakazao direktor Beogradske filharmonije Pavle Medaković. Prisutni su bili i članovi Filharmonije koji traže suštinske promene u poslovanju i uslovima rada njihove kuće. Beogradski filharmoničari se nalaze u štrajku, a odluka o takvoj akciji je donešena na sednici Sindikata i Umetničkog veća. Traži se smena direktora koji je na to mesto doveden uredbom i koji u dosadašnjem radu nije pokazao potrebnu kompetentnost i sposobnost. Razlozi nezadovoljstva su i neobjašnjive zamene nekih od ključnih muzičara samo dva dana pred nastup na BEMUS-u, ali i činjenica da 80 visokokvalifikovanih muzičara u ovoj instituciji zajedno prima platu u visini jedne plate njihovog kolege iz Bečke filharmonije. O činjenici da nema čak ni žica za instrumente ne treba ni govoriti, tako je odlukom zaposlenih prekinuta svaka dalja aktivnost i u smislu nastupa i što se tiče proba. Naravno, do ispunjenja svih zahteva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar