U starinski koh od griza 1 namirnica se nikada ne dodaje, kuvarice znaju zašto!

U nedostatku vremena i ideja za pripremu kolača i slatkiša, domaćice pribegavaju starinskim receptima koji su dokazano isprobani i sa kojima nema greške. Jedna od tih poslastica je i koh od griza, bez dodatka običnog belog brašna koji menja teksturu kolača. Dakle, u pravi kog, brašno nikada ne ide.

Koh od griza je lagan i vazdušast, brzo se priprema, a većina domaćica sve sastojke za pripremu ovog kolača već ima u kući.

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

9 kašika griza

kesica praška za pecivo

litar mleka

kesica vanilin šećera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg. Potom dodajte šećer, pa nastavite da mutite dok se belanca i šećer ne sjedine. U masu lagano umešajte griz, prašak za pecivo i žumanca, pa sipajte smesu u kalup koji ste prethodno premazali mašću ili uljem i posuli običnim belim brašnom. Tepsiju stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, pa pecite dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.

Dok se koh peče, pripremite mleko. U šerpu ili lonac sipajte mleko, dodajte mu vanilin šećer i kuvajte dok mleko ne provri. Vrućim mlekom lagano zalijte ispečen koh i ostavite da se ohladi. Po želji, koh možete da ukrasite umućenom slatkom pavlakom i dekorišete kakao-prahom.

Napomena: Ne sipajte odmah ceo litar mleka, nego polovinu, pa kada upije vidite da li treba da se dodaje. Kolač malo treba da pliva u mleku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brasnogrizKOH
Komentari (0)
Dodaj komentar